Brown-headed Honeyeater

Melithreptus brevirostris

Small honeyeater with brown cap. Primarily gray-brown with olive back and lighter underparts. Eye patch and band leading from the eye to back of the head are cream-colored. Juveniles have pale blue coloration around the eye and a yellow bill. Take care to separate from juvenile White-naped Honeyeater, which lacks the pale half collar around the side of the neck. The plumage of this species varies geographically. Common in eucalypt forests, where it is usually very vocal and active. Forages in small groups.

Identification

A small honeyeater ranging from 13 to 15 cm (5.2–6 in) in length, it is olive-brown above and buff below, with a brown head, nape and throat, a cream or orange patch of bare skin over the eye, and a dull white crescent-shaped patch on the nape. The legs and feet are orange. It makes a scratchy chwik-chwik-chwik call.

Taxonomy

The brown-headed honeyeater was first described by Vigors &amp; Horsfield in 1827. Its species name is derived from the Latin terms brevis 'short', and rostrum 'beak'. Five subspecies have been described. The race magnirostris from Kangaroo Island has a noticeably larger bill.<p>It is a member of the genus Melithreptus, with several species of similar size and all black-headed, apart from this species, in the honeyeater family Meliphagidae. Molecular markers show the brown-headed honeyeater is most closely related to the black-chinned honeyeater, with the strong-billed honeyeater an earlier offshoot between 6.7 and 3.4 million years ago.

Scientific name
Melithreptus brevirostris
Authority
(Vigors & Horsfield, 1827)
Order
Passeriformes
Family
Meliphagidae
Genus
Melithreptus

Range and habitat

The brown-headed honeyeater ranges from central-southern Queensland, down through central and eastern New South Wales (though generally west of the Great Dividing Range), across Victoria and into eastern South Australia, where it is found in the Flinders Ranges, around the lower Murray River region, and also on the Eyre Peninsula. A subspecies M. b. leucogenys occurs in south-western Western Australia.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Green-breasted Mango

Green-breasted Mango

Anthracothorax prevostii

Large, bulky hummingbird with slightly arched black bill. Favors forest edge and open areas with scattered tall trees. Often perches and feeds high in canopy, but also feeds low on occasions and will visit feeders. Male (some females similar) solidly dark, deep green overall with black throat, purplish tail. Female and immature have broad dark stripe down center of throat and breast, white tail corners. Immature also has rusty mottling along sides of throat and breast.

Cebu Boobook

Cebu Boobook

Ninox rumseyi

A medium-sized owl of wooded areas on the island of Cebu. Head and upperparts dark brown and indistinctly barred. Underparts orange-brown. Shows some white speckling in the wing, a pale bar behind the shoulder, bright yellow eyes, and white eyebrows forming an arching V-shape. Note the large white throat patch. Unmistakable. No other owls occur in its range. Song is a distinctive “wip! Doo-wip! Doh” with the middle notes falling then rising, and the final note falling. Also gives single “wip” notes and rasps.

Black-faced Antbird

Black-faced Antbird

Myrmoborus myotherinus

Short-tailed antbird of forest understory. Both sexes have black face. Males are gray with white wingbars; females are brown above, buffy below, with cream wingbars and a white or buffy throat. Forages singly or in pairs low in the undergrowth of mature forest. Usually inhabits more mature forest than similar White-browed Antbird, but there is some overlap. Note differences in facial pattern; males lack the white eyebrow and females lack the orange eyebrow seen on White-browed Antbirds. Female Black-faced Antbirds also have browner underparts than White-browed. Listen for an even-paced series of 5–7 whistles that is slightly higher in the middle. In the southern part of its range, these whistles are pure-toned; in the north, they are harsher.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.