Rufous-vented Niltava

Niltava sumatrana

Chunky flycatcher of Sumatran highland forests. Male is bright royal blue above with a darker face and orange underparts. Female is brown overall with extensive gray on the underparts and gray tinges on the nape and wings. Inhabits montane broadleaved forests. Moves with mixed flocks and makes sallies from perches. Song is a bright but wavering series of tinkling whistles.

Identification

The rufous-vented niltava (Niltava sumatrana) is a species of bird in the family Muscicapidae. It is found in Sumatra and the Malay Peninsula. Its natural habitat is subtropical or tropical moist montane forests.

Taxonomy

Genus: Niltava; Family: Muscicapidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Niltava sumatrana
Authority
Salvadori, 1879
Order
Passeriformes
Family
Muscicapidae
Genus
Niltava

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-throated Hanging-Parrot

Yellow-throated Hanging-Parrot

Loriculus pusillus

Tiny short-tailed parrot, endemic to Java and Bali. Leaf-green overall, with a bright red rump, pale eyes, and dainty orange bill. Pale orange patch on the chest is not always apparent. No similar species exist in its restricted range. Inhabits forested and wooded areas in lowlands and foothills. Due to its size and coloration, can be difficult to see; listen for its high-pitched “tsee!”, often given while in flight. Unlike larger parrots, does not tend to gather in large flocks, usually moving singly or in pairs. Often visits flowers.

Mauritius Cuckooshrike

Mauritius Cuckooshrike

Lalage typica

Fairly small, slim cuckooshrike in which males and females are strikingly different. Males have dark gray upperparts, pale gray underparts, and black wings and tail. Females have brown upperparts, a whitish throat, and otherwise rufous underparts. Both sexes have pale marks at the tip of the tail. The juvenile is a drastically different-looking brownish bird with strong wing bars and unmarked buff underparts. Rare and local in remnant patches of humid forest on the island of Mauritius. The song is a quick, slightly accelerating series of nasal whistles. Within its small range, most similar to Mauritius Bulbul, but easily separated by many details, including the lack of an orange bill. 

Gray Grasswren

Gray Grasswren

Amytornis barbatus

Small, pale, streaky bird with long cocked tail, a floodplain specialist with a highly restricted range. In dry years, it stays almost exclusively in habitat dominated by thick Lignum shrub (distinctive tangled floodplain shrub). In wetter years, it ventures into surrounding habitats. Upperparts pale brown, underparts pale with buff wash on belly; fine black-and-white streaking on the breast and head. In addition to black eyeline, there is a bridlelike black "Y" shape on cheek and chin. Unlikely to be seen without deliberate, specific search. Call is a high-pitched, metallic twittering.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.