Great Antshrike
Taraba major
Strikingly patterned but very skulking bird of forest borders, thickets, and tangles in humid tropical lowlands; uncommon. Heard much more often than seen; typically sings from dense vine tangles. Song suggests some trogons, but ends with a quiet snarl audible at close range. Male is black above; female is rusty above. Both have clean white underparts, bright red eyes, stout hooked bills, and crests that can be raised or lowered.
Identification
The great antshrike is a large and distinctive bird, 19 to 20 cm (7.5 to 7.9 in) long and weighing 47.5 to 70 g (1.7 to 2.5 oz). The species exhibits significant sexual dimorphism, though both sexes of all subspecies have a large crest, a red iris, and a heavy black bill with a hook at the end like true shrikes. Adult males of the nominate subspecies T. m. major have a black head with the color extending to below the eye. Their upperparts are mostly black with a usually hidden white patch between the scapulars. Their wings are black with large white spots on the coverts that appear as bars when perched and white edges on the primaries. Their tail is black with white spots on the outer feathers. Their throat, chin, and the rest of their underparts are white with a gray tinge on the flanks. Adult females have a rufous crown and browner lores and ear coverts. Their upperparts are reddish yellow-brown, their wings reddish yellow-brown with paler feather edges, and their tail is rufous. Their chin, throat, and center of their breast are white; their crissum is light cinnamon, and the rest of their underparts are white with a cinnamon tinge. Juveniles have cinnamon or buff barring on their upper- and underparts that remains fainly in subadults.<p>The other subspecies of the great antshrike differ from the nominate and each other thus:
Taxonomy
The great antshrike was described by the French ornithologist Louis Pierre Vieillot in 1816 and given the binomial name Thamnophilus major. The current genus Taraba was introduced by the French naturalist René Lesson in 1831. <p>The great antshrike has these ten subspecies:<p>The great antshrike is the only member of genus Taraba. Its closest relatives appear to be the fasciated and bamboo antshrikes of genus Cymbilaimus. The subspecies' vocalizations fall into two groups, T. m. melanocrissus through T. m. granadensis and T. m. semifasciatus through T. m. major. The first, found in Central America and mostly west of the Andes, may represent a separate species from the other, which are found east of the Andes. In addition, differences within the members of each group may not be significant enough in some cases to warrant subspecies status.
- Scientific name
- Taraba major
- Authority
- (Vieillot, 1816)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Thamnophilidae
- Genus
- Taraba
Range and habitat
The subspecies of the great antshrike are distributed thus:<p>The South American Classification Committee of the American Ornithological Society has records of vagrant individuals in Uruguay.<p>The great antshrike inhabits a wide range of semi-humid to humid tropical zone landscapes, favoring in most of them areas of dense understorey vegetation. On the Pacific slope it does extend somewhat into the subtropical zone. The landscapes include gallery forest, savanna woodlands, younger secondary forest, the edges and clearings of evergreen forest, river islands, and locally drier but not arid areas. It is often associated with stands of bamboo. The exception to these general habitats is subspecies T. m. stagurus, which occurs in deciduous forest and taller parts of the caatinga. In elevation it occurs below 1,000 m (3,300 ft) in much of its range, but reaching 1,100 m (3,600 ft) in Costa Rica, 1,400 m (4,600 ft) in Colombia, 1,500 m (4,900 ft) in Peru, and 2,200 m (7,200 ft) in Venezuela. It seldom exceeds 750 m (2,500 ft) in northern Central America.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Hairy-crested Antbird
Rhegmatorhina melanosticta
Striking ant-following antbird. Chestnut brown, with a black face, ornate white eyering, and white or reddish-brown bushy crest. Usually forages in pairs or family groups around army ant swarms in mature rainforest; listen for its loud snarling calls to key in to these army ant swarms. Its song is a decelerating-accelerating series of high, wheezy whistles.

Green Broadbill
Calyptomena viridis
Luminous green bird with an oddly umbrella-like head shape, found in lowland forests. Male has black wingbars and a dark “comma” behind the eye. Female is paler green and plainer overall, with no dark markings. In Borneo, overlaps with Hose’s and Whitehead’s Broadbills, both of which tend to be found at higher elevations. In Green Broadbill, note the lack of black on females in any plumage, the clear bars on the wings instead of spots, and the overall larger size. Gives soft, bouncy hooting notes, often in series.

Taveuni Silktail
Lamprolia victoriae
Small and stub-tailed, appearing mostly dark. Shows vivid electric-blue speckling on chest, back, and head, brilliant blue in direct light. Shocking pure white rump and upper tail are diagnostic and obvious. Reliant on primary forest. Voice includes a drawn-out mournful whistle, similar to a squeaky bike wheel.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.