Green Broadbill
Calyptomena viridis
Luminous green bird with an oddly umbrella-like head shape, found in lowland forests. Male has black wingbars and a dark “comma” behind the eye. Female is paler green and plainer overall, with no dark markings. In Borneo, overlaps with Hose’s and Whitehead’s Broadbills, both of which tend to be found at higher elevations. In Green Broadbill, note the lack of black on females in any plumage, the clear bars on the wings instead of spots, and the overall larger size. Gives soft, bouncy hooting notes, often in series.
Identification
The bird is about 17 cm long, plumaged in brilliant green with a black ear patch, widely gaped bill, rounded head, short tail and three black bars on each wing. The beak itself is very weak and almost hidden by the crest above it. Both sexes are similar. The female is duller and has no black markings on its ear patch and wing coverts.
Taxonomy
There are three subspecies recognized:<p>Prior to revisions by the International Ornithological Congress in 2022, the mainland subspecies went by the name caudacuta, while viridis referred to the Greater Sundaic subspecies. Based on several previous studies finding problems with this nomenclature, the International Ornithological Congress replaced caudacuta with viridis, while gloriosa replaced the former viridis.
- Scientific name
- Calyptomena viridis
- Authority
- Raffles, 1822
- Order
- Passeriformes
- Family
- Calyptomenidae
- Genus
- Calyptomena
Range and habitat
The green broadbill is distributed in broadleaved evergreen forests of Borneo, Sumatra, and the Malay Peninsula where it frequents lowland and lower montane rainforest.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Hairy-crested Antbird
Rhegmatorhina melanosticta
Striking ant-following antbird. Chestnut brown, with a black face, ornate white eyering, and white or reddish-brown bushy crest. Usually forages in pairs or family groups around army ant swarms in mature rainforest; listen for its loud snarling calls to key in to these army ant swarms. Its song is a decelerating-accelerating series of high, wheezy whistles.

Taveuni Silktail
Lamprolia victoriae
Small and stub-tailed, appearing mostly dark. Shows vivid electric-blue speckling on chest, back, and head, brilliant blue in direct light. Shocking pure white rump and upper tail are diagnostic and obvious. Reliant on primary forest. Voice includes a drawn-out mournful whistle, similar to a squeaky bike wheel.

Sulawesi Pitta
Erythropitta celebensis
A round-bodied, short-tailed, long-legged terrestrial bird with a red belly. Broad, iridescent blue chest band is bordered with thick black lines. Reddish-brown crown shows an indistinct blue line. Also shows paler brown cheeks and green upperparts. Juvenile is brown with a pale bill base and gray eyes. Singles or pairs forage on forest floor in lowlands and foothills. Unmistakable in limited range on Sulawesi and adjacent islands. Song is a drawn-out, two-part whistle with a longer, trembling first note followed by a falling, mournful note: “waaaaaaaop-wooowow,” as is typical of the genus.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.