Chestnut-backed Jewel-babbler

Ptilorrhoa castanonota

A medium-sized, long-tailed, ground-dwelling bird of foothill and lower montane forest. Deep blue belly, and wing, and bright white throat bordered with a black stripe. Rump is blue in males and chestnut in females. All males and some races of females have blue stripe above the eye, where other females have a pale stripe. Similar to Blue and Dimorphic Jewel-babblers, but Chestnut-backed has a chestnut back and crown, and is normally found above the level of Blue. Voice, a long, medium-pitch, monotonous whistle or an explosive “chew! chew!”.

Identification

The chestnut-backed jewel-babbler (Ptilorrhoa castanonota) is a species of bird in the family Cinclosomatidae. It is endemic to New Guinea. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forests and subtropical or tropical moist montane forests.

Taxonomy

Genus: Ptilorrhoa; Family: Cinclosomatidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Ptilorrhoa castanonota
Authority
(Salvadori, 1876)
Order
Passeriformes
Family
Cinclosomatidae
Genus
Ptilorrhoa

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Other Birds

Green-breasted Mango

Green-breasted Mango

Anthracothorax prevostii

Large, bulky hummingbird with slightly arched black bill. Favors forest edge and open areas with scattered tall trees. Often perches and feeds high in canopy, but also feeds low on occasions and will visit feeders. Male (some females similar) solidly dark, deep green overall with black throat, purplish tail. Female and immature have broad dark stripe down center of throat and breast, white tail corners. Immature also has rusty mottling along sides of throat and breast.

Cebu Boobook

Cebu Boobook

Ninox rumseyi

A medium-sized owl of wooded areas on the island of Cebu. Head and upperparts dark brown and indistinctly barred. Underparts orange-brown. Shows some white speckling in the wing, a pale bar behind the shoulder, bright yellow eyes, and white eyebrows forming an arching V-shape. Note the large white throat patch. Unmistakable. No other owls occur in its range. Song is a distinctive “wip! Doo-wip! Doh” with the middle notes falling then rising, and the final note falling. Also gives single “wip” notes and rasps.

Black-faced Antbird

Black-faced Antbird

Myrmoborus myotherinus

Short-tailed antbird of forest understory. Both sexes have black face. Males are gray with white wingbars; females are brown above, buffy below, with cream wingbars and a white or buffy throat. Forages singly or in pairs low in the undergrowth of mature forest. Usually inhabits more mature forest than similar White-browed Antbird, but there is some overlap. Note differences in facial pattern; males lack the white eyebrow and females lack the orange eyebrow seen on White-browed Antbirds. Female Black-faced Antbirds also have browner underparts than White-browed. Listen for an even-paced series of 5–7 whistles that is slightly higher in the middle. In the southern part of its range, these whistles are pure-toned; in the north, they are harsher.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.