Striated Bulbul

Alcurus striatus

A well-marked bulbul with a bushy crest. Olive-green above with a pale yellow throat and extensive white streaks on a dark breast and pale belly. A foothill and submontane specialist found in broadleaf forests, both evergreen and deciduous. Forages in the forest canopy, often in the company of other bulbuls. Somewhat similar to Mountain Bulbul, but has a bushier, more erect crest, darker upperparts, and obvious streaking on the underparts. Generally not very vocal; gives various chirps, warbles, and chips, often strung together into a loose “song” with short, distinct phrases.

Identification

The striated bulbul (Alcurus striatus) is a species of songbird in the bulbul family, Pycnonotidae. It is the only species placed in the genus Alcurus . It is found from the eastern Himalayas to northern Vietnam. Its natural habitat is subtropical or tropical moist montane forests.

Taxonomy

The striated bulbul was originally described in the genus Tricophorus (a synonym for Criniger) and it was later transferred to Pycnonotus, before its latest reassignment. Alternate names for the striated bulbul include the striated green bulbul and striped bulbul.<p>Three subspecies are recognized:

Scientific name
Alcurus striatus
Authority
(Blyth, 1842)
Order
Passeriformes
Family
Pycnonotidae
Genus
Alcurus

Range and habitat

Migration
Vertical migration

Behavior

Migration pattern: Vertical migration.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Rufous-crowned Bee-eater

Rufous-crowned Bee-eater

Merops americanus

A medium-sized, long-tailed bee-eater of open areas. Pale green below with deep green wings; pale blue above and below the base of the tail and below the black mask on the face. Tail turquoise, with extended central tail feathers. Similar in shape and size to Blue-tailed Bee-eater, but Rufous-crowned has the obvious rufous crown and back and lacks the rufous band across the lower throat. Voice is a double-noted “killit,” repeated regularly.

Green Woodhoopoe

Green Woodhoopoe

Phoeniculus purpureus

An elongated, metallic-green-black bird with red feet and a long, decurved, red-orange bill. Juveniles have dark bills but are often in the company of adults. It flies heavily, with the long floppy, white-tipped tail dangling behind. Pairs and groups of up to 14 birds are highly social, occupying savanna, woodland, riverine forest, and gardens, where they nest and roost in natural cavities. Clambers in trees, probing bark and crevices for insects and small vertebrates. They communicate using a strong cackling chatter that sounds maniacal. The almost identical Grant’s and Violet woodhoopoes (with which it sometimes hybridizes) differ from Green Woodhoopoe only by having a coppery-purple (not glossy greenish) metallic sheen.

Sulphur-crested Cockatoo

Sulphur-crested Cockatoo

Cacatua galerita

Large white cockatoo with a spectacular plumed yellow crest and dark bill. In flight it often misses a wing-beat with short glides between regular flaps on broad wings. Often erects its crest immediately upon landing. Occurs in a wide variety of woodland habitats, including parks and gardens. Calls include extremely loud harsh screeches lacking any musical quality whatsoever.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.