Sulphur-crested Cockatoo

Cacatua galerita

Large white cockatoo with a spectacular plumed yellow crest and dark bill. In flight it often misses a wing-beat with short glides between regular flaps on broad wings. Often erects its crest immediately upon landing. Occurs in a wide variety of woodland habitats, including parks and gardens. Calls include extremely loud harsh screeches lacking any musical quality whatsoever.

Identification

Sulphur-crested cockatoos are 44–55 cm (17.5–21.5 in) long, with the Australian subspecies larger than subspecies from New Guinea and nearby islands. The plumage is overall white, while the underwing and -tail are tinged yellow. The expressive crest is yellow. The bill is black, the legs are grey, and the eye-ring is whitish. Males typically have almost black eyes, whereas the females have a more red or brown eye, but this requires optimum viewing conditions to be seen. The differences between the subspecies are subtle. C. g. fitzroyi is similar to the nominate race but lacks the yellow on the ear tufts and has slightly blueish skin around the eye. C. g. eleonora is similar to C. g. fitzroyi but is smaller and has broader feathers in the crest, and C. g. triton is similar to C. g. eleonora except it has a smaller bill.<p>It is similar in appearance to the three species of corellas found in Australia. However, corellas are smaller, lack the prominent yellow crest and have pale bills. In captivity, the sulphur-crested cockatoo is easily confused with the smaller yellow-crested cockatoo or the blue-eyed cockatoo with a differently shaped crest and a darker blue eye-ring.

Taxonomy

Genus: Cacatua; Family: Cacatuidae; Order: Psittaciformes.

Scientific name
Cacatua galerita
Authority
(Latham, 1790)
Order
Psittaciformes
Family
Cacatuidae
Genus
Cacatua

Range and habitat

In Australia, sulphur-crested cockatoos can be found widely in the north and east, ranging from the Kimberley to as far south as Tasmania, but avoiding arid inland areas with few trees. They are numerous in suburban habitats in cities such as Adelaide, Melbourne, Canberra, Sydney, Brisbane and Perth. Except for highland areas, they occur throughout most of New Guinea and on nearby smaller islands such as Waigeo, Misool and Aru, and various islands in the Cenderawasih Bay and Milne Bay.There are four recognised subspecies:<p>Within Australia, sulphur-crested cockatoos of the nominate race have also been introduced to Perth, which is far outside the natural range. Outside Australia, they have been introduced to Singapore, where their numbers have been estimated to be between 500 and 2000. They have also been introduced to Palau and New Zealand. In New Zealand, the introduced populations may number less than 1000. This species has also been recorded as established in Hawaii and from various islands in Wallacea (e.g. Kai Islands and Ambon), but it is unclear if it has managed to become established there.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Rufous-crowned Bee-eater

Rufous-crowned Bee-eater

Merops americanus

A medium-sized, long-tailed bee-eater of open areas. Pale green below with deep green wings; pale blue above and below the base of the tail and below the black mask on the face. Tail turquoise, with extended central tail feathers. Similar in shape and size to Blue-tailed Bee-eater, but Rufous-crowned has the obvious rufous crown and back and lacks the rufous band across the lower throat. Voice is a double-noted “killit,” repeated regularly.

Green Woodhoopoe

Green Woodhoopoe

Phoeniculus purpureus

An elongated, metallic-green-black bird with red feet and a long, decurved, red-orange bill. Juveniles have dark bills but are often in the company of adults. It flies heavily, with the long floppy, white-tipped tail dangling behind. Pairs and groups of up to 14 birds are highly social, occupying savanna, woodland, riverine forest, and gardens, where they nest and roost in natural cavities. Clambers in trees, probing bark and crevices for insects and small vertebrates. They communicate using a strong cackling chatter that sounds maniacal. The almost identical Grant’s and Violet woodhoopoes (with which it sometimes hybridizes) differ from Green Woodhoopoe only by having a coppery-purple (not glossy greenish) metallic sheen.

White-eared Puffbird

White-eared Puffbird

Nystalus chacuru

A familiar species of relatively dry savanna, scrub, and forest edges announcing its presence with a loud whistled song. Notable for its strong and thick orange bill with a dark tip, and the large white cheek patch. Typically found in pairs, perching on exposed branches.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.