Rufous-winged Woodpecker
Piculus simplex
Fairly small woodpecker, overall olive-green with bright red crown and mustache. Barred belly. Female similar to male but shows red only on nape. Both sexes have pale eye. Don’t look for rufous in the wing, it’s very subtle! Found in forests and edges, singly or in pairs.
Identification
The rufous-winged woodpecker is about 18 cm (7.1 in) long and weighs 51 to 55 g (1.8 to 1.9 oz). Males and females have the same plumage except on their heads. Males are red from forehead to hindneck and very widely on the malar (cheek); the rest of its face is brownish green. The female's head is mostly brownish olive with red only on the nape and hindneck. Adults of both sexes have bronze-green upperparts. Their flight feathers are mostly cinnamon-rufous with much dark olive on the webs. Their tail is blackish with a hint of cinnamon-rufous on the outer feathers. Their throat and upper breast are olive-green; the upper breast has pale buffish yellow spots. The rest of their underparts are pale yellow-buff with dark olive bars. Their shortish beak is blackish with a paler gray mandible, their iris pale bluish or yellowish to white, and the legs olive to grayish. Juveniles are duller, grayer, and greener; their throat and breast have buffish green spots, and their underparts' barring is uneven. Males have red only from the rear crown to the hindneck.
Taxonomy
The rufous-winged woodpecker was originally described as Chloronerpes simplex. Since its inclusion in Piculus it has at times been considered conspecific with the stripe-cheeked woodpecker (P. callopterus), the white-throated woodpecker (P. leucolaemus), and the Lita woodpecker (P. litae); the four may form a superspecies. The rufous-winged woodpecker is monotypic but at times part of the Honduran population has been proposed as a subspecies.
- Scientific name
- Piculus simplex
- Authority
- (Salvin, 1870)
- Order
- Piciformes
- Family
- Picidae
- Genus
- Piculus
Range and habitat
The rufous-winged woodpecker is found from eastern Honduras through Nicaragua and Costa Rica into western Panama. It inhabits humid forest but sometimes ventures to isolated large trees in open areas nearby. In elevation it occurs up to 750 m (2,500 ft) on the Caribbean side and to 900 m (3,000 ft) on the Pacific side.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Hooded Antpitta
Grallaricula cucullata
Rare antpitta known only from a few scattered sites. Small and quite distinctive with a chestnut hood and yellow bill contrasting with its otherwise brown and gray plumage. Inhabits cloud forest understory, and unlike most larger antpittas, it spends very little time on the ground, typically perching about three to six feet up. Typical vocalization is a shrill, high-pitched whistle given once every five to ten seconds.

Siberian Pipit
Anthus japonicus
Slender and drab songbird of open country. Brownish above with heavy streaking below. Distinguished from similar-looking (unrelated) buntings by thin bill and lanky appearance with long legs. Walks on the ground with jerky motions and frequently bobs tail. Breeds in tundra, while in winter and during migration, found in cultivation, moist grassland, and wetlands. Flocks are often heard as they pass overhead or flush from a barren field; listen for sharp, high-pitched call notes and look for flashing white outer tail feathers.

Mountain Robin-Chat
Cossyphicula isabellae
A fairly plain brown-and-orange robin-chat with a white eyebrow and a dark face. As in most robin-chats, the tail has a dark center and orange edges. An inconspicuous bird of the understory of montane forest. Sometimes follows columns of ants. Similar to White-bellied Robin-Chat, but distinguished by the orange belly and the much bolder white eyebrow. Also similar to Bocage’s Akalat, but distinguished by the white eyebrow and the two-colored tail. The song is a series of several squeaky, rasping whistles, far less conspicuous and musical than the vocalizations of most robin-chats.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.