Spotted Owl
Strix occidentalis
Medium-sized owl typically found in mountainous regions with mixed conifers and oaks. Overall brown with bold white spots on belly and back. Black eyes, unlike most other owls; main confusion species is Barred Owl. Spotted is well-named, with much more obvious spots on chest and belly than Barred Owl, and lacks distinct vertical stripes. Also note voice: one hoot, followed by a pair of hoots, followed by a final single hoot. Two separate populations: birds along the Pacific coast and the Sierra Nevada average darker, richer brown than birds further south and inland.
Identification
The spotted owl has an average length of 43 cm (17 in), wingspan of 114 cm (45 in), and weight of 600 g (1.3 lb). Its eggs are a little over 50 mm (2.0 in) long, and are white and smooth with a slightly grainy texture. The spotted owl is similar in appearance to the barred owl, but has cross-shaped markings on the underparts, whereas the barred owl is alternately barred on the breast and streaked on the belly. Barred owls are larger and grayer than spotted owls. In recent years, the California and northern subspecies of spotted owl have been displaced by barred owls (S. varia), which are more aggressive, have a broader diet, and occur in more varied habitats. Though the two species are genetically quite distinct, they may hybridize in areas where displacement is occurring, resulting in an interspecific hybrid owl referred to as a "sparred owl".
Taxonomy
Genus: Strix; Family: Strigidae; Order: Strigiformes.
- Scientific name
- Strix occidentalis
- Authority
- (Xántus, J, 1860)
- Order
- Strigiformes
- Family
- Strigidae
- Genus
- Strix
Range and habitat
The northern spotted owl has a nearly contiguous range from southwestern British Columbia south through western Washington and Oregon to Marin County, California. The California spotted owl's range overlaps this range in the southern Cascade Range, and extends south through the western Sierra Nevada to Tulare County, with discrete populations in mountainous areas of coastal and southern California from Monterey County to northern Baja California. The Mexican spotted owl occurs in disjunct populations in mountain ranges and canyons of the Southwestern US (including Utah, Colorado, Arizona, New Mexico, and extreme western Texas), as well as in western Mexico (Sonora, Chihuahua, Nuevo León, and eastern Coahuila) through the Sierra Madre Occidental and the Sierra Madre Oriental. Spotted owls occur in a variety of hardwood and coniferous forest habitats, although the species prefers closed-canopy, uneven-aged, late-successional, and old-growth forests. The Mexican subspecies may also make use of chaparral and pinyon woodlands, including areas in deep, steep-walled canyons with little canopy cover. The California subspecies uses unlogged, complex early seral forests created by wildfire for foraging, and more high-severity fire in a territory increases reproduction.<p>Large trees seem to constitute preferred nesting and roosting habitat for all three subspecies, and canopy cover greater than 40% (often greater than 70%) is generally sought out. Substantial tall shrub cover is a common characteristic of spotted owl habitat. Spotted owls can be found at elevations of 70–6,600 feet (21–2,012 m) for the northern subspecies, at 1,000–8,500 feet (300–2,590 m) for the California subspecies, and rather higher (6,000–8,500 feet (1,800–2,600 m)) for the Mexican spotted owl. All subspecies appear to value the proximity of water sources.
- Migration
- Vertical migration
Behavior
Migration pattern: Vertical migration.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.