Gray-crowned Rosy-Finch

Leucosticte tephrocotis

The most widespread rosy-finch. Body is the color of milk chocolate. Look for pink highlights in the wings, tail and belly. Several different populations; some have gray wrapping around the back of the head only above the eye, others have entirely gray cheek. Breeds at the highest elevations; descends to lower elevations in winter. Often in mixed flocks in winter with other rosy-finches. Feeds on seeds and insects. Look for them foraging on alpine snowfields. Visits feeders, primarily in winter.

Identification

Within the finch family, the gray-crowned rosy finch is medium-large with a comparatively long notched tail and wing. Adults are brown on the back and breast and mainly pink on the rest of the underparts and the wings. The forehead and throat are black; the back of the head is grey. They have short black legs and a long forked tail. There is some variability in the amount of grey on the head. Adult females and juveniles are similar. Overall length is 140 to 160 mm (5.5–6.3 in), wingspan 33 cm (13 in), and weight 22 to 60 g (0.78–2.12 oz). L. t. wallowa has an almost entirely gray head. The Pribilof and Aleutian subspecies have a length of 170 to 210 mm (6.7–8.3 in) and weight of 42 to 60 g (1.5–2.1 oz), about twice the size of the other subspecies. The black rosy finch has a black instead of brown body and the brown-capped rosy finch is a lighter brown and lacks the gray face patch.

Taxonomy

The gray-crowned rosy finch was first classified by English ornithologist William John Swainson in 1832. This bird has been thought to form a superspecies with three other rosy finches (also known as mountain finch): black rosy finch (L. atrata) and the brown-capped rosy finch (L. australis), all of which were classified as the same species as the Asian rosy finch (L. arctoa) from 1983 to 1993. Recent mitochondrial DNA evidence shows the rosy finches are all indeed very closely related and can be easily confused with one another. Along with one Asian rosy finch and two Asian mountain finches, the three North American rosy finches form the mountain finch genus Leucosticte. Alternative common names include: Roselin à tête grise (in French), Schwarzstirn-Schneegimpel (in German), and Pinzón Montano Nuquigrís (in Spanish).<p>Six subspecies of the gray-crowned rosy finch are now recognized, though proposals for additional subspecies have been recognized.

Scientific name
Leucosticte tephrocotis
Authority
(Swainson, 1832)
Order
Passeriformes
Family
Fringillidae
Genus
Leucosticte

Range and habitat

The ancestor of the three species of North American rosy finches migrated from Asia. All rosy finches live in an alpine or tundra environment. The gray-crowned rosy finch has a wide range and large numbers throughout Alaska, and western Canada and the United States. L. t. griseonucha permanently resides in the Aleutian Islands and umbrina on the Pribilof Islands. A small number of gray-crowned rosy finches winters on the mainland in South-Central Alaska and visits feeders there. The other taxa: littoralis, tephrocotis, wallowa, and dawsoni are found from the Canadian and American Rockies and migrate south to the western United States. L. t. tephrocotis summers from Montana to the Yukon, while littoralis breeds closer to the coast, from northern California to west-central Alaska. Due to its remote habitat, few of its nests have been found, it is rarely spotted, and the population is stable. They are invariably found amongst rocks. The areas the subspecies breed in rarely overlap during breeding season. Males typically outnumber females throughout the year.An individual was seen north of Boonville, in Lewis County, NY beginning on Sunday, March 4 through at least Thursday, March 8. This is only the second confirmed report for New York State.

Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Black-winged Lapwing

Black-winged Lapwing

Vanellus melanopterus

Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager

Rufous-winged Tanager

Tangara lavinia

Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar

Budgerigar

Melopsittacus undulatus

Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.

Gray-crowned Rosy-Finch | BirdLens