Eurasian Siskin
Spinus spinus
Small yellowish finch with prominent wingbars. Male is attractive and distinctive, with a yellow face and breast offset by a black cap and small chin patch. Female streaky overall, often with yellowish tones; note especially the yellow wing and tail flashes of both sexes. Inhabits mixed and coniferous woodland and forest; also found in parks and gardens, and visits seed feeders. Often in flocks, mainly in the autumn and winter, gathering at good food sources. Listen for twittering, buzzing vocalizations, including nasal, rising “tuohweee” and dry chittering.
Identification
The siskin is a small, short-tailed bird, 11–12.5 centimetres (4.3–4.9 in) in length with a wingspan that ranges from 20 to 23 centimetres (7.9 to 9.1 in). It weighs between 12 and 18 grams (0.42 and 0.63 oz).<p>The bird's appearance shows sexual dimorphism. The male has a greyish green back; yellow rump; the sides of the tail are yellow and the end is black; the wings are black with a distinctive yellow wing stripe; its breast is yellowish becoming whiter and striped towards the cloaca; it has a black bib (or chin patch) and on its head it has two yellow auriculas and a black cap. The amount of black on the bib is very variable between males and the size of the bib has been related to dominance within a flock. The plumage of the female is more olive-coloured than the male. The cap and the auriculas are greenish with a white bib and a rump that is a slightly striped whitish yellow. The young have a similar colouration to the females, with drab colours and a more subdued plumage.<p>The shape of the siskin's beak is determined by its feeding habits. It is strong although it is also slender in order to pick up the seeds on which they feed. The legs and feet are dark brown and the eyes are black. <p>It has a rapid and bounding flight pattern that is similar to other finches.<p>The siskin is easy to recognize, but in some instances it can be confused with other finches such as the citril finch, the European greenfinch or the European serin. The Eurasian siskin, in many plumages, is a bright bird. Adult male Eurasian siskins are bright green and yellow with a black cap, and an unstreaked throat and breast. Adult females also usually have green and yellow plumage tones: for example, yellow in the supercilium and on the sides of the breast, green tones in the mantle and yellow in the rump. The ground colour of the underparts of the Eurasian siskin is normally pure white. In females and juveniles, the centre of the belly and lower breast are often largely or entirely unstreaked. The wingbars of the Eurasian siskin are broad and yellow (with the tips white) and the bill is short with a decurved culmen.
Taxonomy
The siskin was first described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae as Fringilla spinus, in the 10th edition of Systema Naturae. In 1760, Brisson described the genus Carduelis, where this species was then placed. Recent taxonomic studies suggest placing it in the genus Spinus.<p>The scientific name Spinus is from the Ancient Greek spinos, a name for a now-unidentifiable bird. The English name is from German dialect sisschen or zeischen.<p>Despite being found across a wide area it is a monotypic species, that is, there are no distinct subspecies. This could be explained by a number of factors, such as spatial variability of individuals in breeding areas between years, the large overwintering area which supports a constant genetic interchange, and females having a number of clutches of eggs in one breeding season, each in a different place.
- Scientific name
- Spinus spinus
- Authority
- (Linnaeus, 1758)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Fringillidae
- Genus
- Spinus
Range and habitat
This species can be found across the greater part of Eurosiberia and the north of Africa. Its breeding area is separated into two zones, both on each side of the Palearctic realm: the eastern coast of Asia and the central and northern part of Europe.<p>These birds can be found throughout the year in Central Europe and some mountain ranges in the south of the continent. They are present in the north of Scandinavia and in Russia and they over-winter in the Mediterranean basin and the area around the Black Sea. In China they breed in the Khingan Mountains of Inner Mongolia and in Jiangsu province; they spend winter in Tibet, Taiwan, the valleys of the lower Yangtse River and the south east coast.<p>The Eurasian siskin is occasionally seen in North America. There is also a similar and closely related North America counterpart, the pine siskin (Spinus pinus).<p>Their seasonal distribution is also marked by the fact that they follow an anomalous migration pattern. Every few years they migrate southwards in larger numbers and the overwintering populations in the Iberian Peninsula are greatly augmented. This event has been the object of diverse theories, one theory suggests that it occurs in the years when Norway spruce produces abundant seeds in the centre and north of Europe, causing populations to increase. An alternative theory is that greater migration occurs when the preferred food of alder or birch seed fails. This species will form large flocks outside the breeding season, often mixed with redpolls.<p>It is a bird that does not remain for long in one area but which varies the areas it uses for breeding and feeding, over-wintering from one year to the next.<p>Its habitat is forested areas at a particular altitude on a mountain side and they have a certain predilection for humid areas. Coniferous woodland, especially spruce, is favoured for breeding. It builds its nest in a tree, laying 2–6 eggs. The British range of this once local breeder has expanded greatly due to an increase in commercial conifer plantations. The siskin also breeds in mixed woodland; while in winter they prefer stubble and crops and areas containing trees with seeds.
- Breeding range
- PAL : Subarctic to montane low temperate Palearctic forest and woods: British Is., n Scandinavia through Russia, nc Kazakhstan and nc Mongolia to Sea of Okhotsk, Sakhalin and Kuril Is. (e Russia), Hokkaido, n Honshu (n Japan), n Inner Mongolia and Heilongjiang (ne China) s to montane c Iberian Pen., Corsica, Italy, Greece, Balkans, n Turkey, Caucasus and n Iran
- Non-breeding range
- irruptive in temperate to subtropical Palearctic forest, groves, parks: to Canary Is. (Macaronesia, w of n Africa), n Africa, Israel, Iraq, n, e Arabian Pen., all Japan, Korean Pen., Taiwan and sc, se China
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.