Trumpet Manucode

Phonygammus keraudrenii

Glossy black large songbird with a red eye, long rounded tail, and small shaggy plumes on back of neck. Prefers the middle to upper canopy of rainforest, where it often perches prominently. Compare Spangled Drongo (forked tail), Metallic Starling (much smaller, pointed tail), and male Pacific Koel (larger, with pale bill). Gives a loud, piercing contact call.

Identification

The trumpet manucode is approximately 31 cm (12 in) long. It has elongated horn-like head tufts and loose neck feathers. The plumage is of an iridescent blackish glossed blue, green and purple. It has a red iris, long coiled trachea, and blackish bill, mouth and legs. The female resembles the male, but is smaller in size and duller in color.<p>Some of the subspecies vary slightly among themselves, most notably in size and iridescence color.

Taxonomy

Genus: Phonygammus; Family: Paradisaeidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Phonygammus keraudrenii
Authority
(Lesson, RP & Garnot, 1826)
Order
Passeriformes
Family
Paradisaeidae
Genus
Phonygammus

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Green-breasted Mango

Green-breasted Mango

Anthracothorax prevostii

Large, bulky hummingbird with slightly arched black bill. Favors forest edge and open areas with scattered tall trees. Often perches and feeds high in canopy, but also feeds low on occasions and will visit feeders. Male (some females similar) solidly dark, deep green overall with black throat, purplish tail. Female and immature have broad dark stripe down center of throat and breast, white tail corners. Immature also has rusty mottling along sides of throat and breast.

Cebu Boobook

Cebu Boobook

Ninox rumseyi

A medium-sized owl of wooded areas on the island of Cebu. Head and upperparts dark brown and indistinctly barred. Underparts orange-brown. Shows some white speckling in the wing, a pale bar behind the shoulder, bright yellow eyes, and white eyebrows forming an arching V-shape. Note the large white throat patch. Unmistakable. No other owls occur in its range. Song is a distinctive “wip! Doo-wip! Doh” with the middle notes falling then rising, and the final note falling. Also gives single “wip” notes and rasps.

Black-faced Antbird

Black-faced Antbird

Myrmoborus myotherinus

Short-tailed antbird of forest understory. Both sexes have black face. Males are gray with white wingbars; females are brown above, buffy below, with cream wingbars and a white or buffy throat. Forages singly or in pairs low in the undergrowth of mature forest. Usually inhabits more mature forest than similar White-browed Antbird, but there is some overlap. Note differences in facial pattern; males lack the white eyebrow and females lack the orange eyebrow seen on White-browed Antbirds. Female Black-faced Antbirds also have browner underparts than White-browed. Listen for an even-paced series of 5–7 whistles that is slightly higher in the middle. In the southern part of its range, these whistles are pure-toned; in the north, they are harsher.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.