Ochre-lored Flatbill

Tolmomyias flaviventris

Small, yellowish-olive flycatcher that ranges mainly in northern and eastern South America as well eastern Panama. Distinguishing features include its yellow throat and breast, orange face, thick wingbars, and wide bill. Similar to Olive-faced Flycatcher, which used to be considered the same species and called Yellow-breasted Flycatcher. Note their different ranges, which mostly do not overlap. Ochre-lored Flycatcher has a brighter face with a hint of orange, more distinct wingbars, and has a different voice. Its most common call is a piercing whistle given alone or in a slow series. Occasionally also gives well-spaced rasping calls. Inhabits secondary forest and light woodland, usually avoiding the interior of mature forest.

Identification

The ochre-lored flatbill (Tolmomyias flaviventris) or yellow-breasted flycatcher, is a passerine bird in the family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is found in Bolivia, Brazil, Colombia, French Guiana, Guyana, Panama, Suriname, Trinidad and Tobago, and Venezuela.

Taxonomy

Genus: Tolmomyias; Family: Tyrannidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Tolmomyias flaviventris
Authority
(Wied-Neuwied, M, 1831)
Order
Passeriformes
Family
Tyrannidae
Genus
Tolmomyias

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Principe Golden-Weaver

Principe Golden-Weaver

Ploceus princeps

The only weaver on Príncipe, where it is endemic. Typically yellowish with an olive back: male has a golden-orange wash to the head, while female has a plainer face and a white belly. Juvenile is like the female, but duller. Found in pairs and small groups; abundant in almost all habitats on the island. Song is an accelerated fizzling concluding with a wheeze: “pssht-pssht-pshhtt-dzrrt-dzrrt-dzt-dzt-dzr-dzr-dzr-dzr-dzr.” 

Northern Red Bishop

Northern Red Bishop

Euplectes franciscanus

A very small gregarious species of open habitats including agricultural areas and the edges of marshes; often found in flocks of tens to hundreds. Note the black face and crown, brown wings, and long reddish orange uppertail coverts (concealing black tail) of breeding male. Nonbreeding males and females distinguished from similar Black-winged Bishop by smaller size and bill and told from Yellow-crowned Bishop by buffier coloration and more limited streaking on chest. Song is a rapid jumble of squeaky, twittering, and churring notes. Its calls include a sharp “tsit” and “tzit.”

Buff-banded Tyrannulet

Buff-banded Tyrannulet

Mecocerculus hellmayri

Small flycatcher of the subcanopy of humid montane forest at middle elevation of the eastern slope of the Andes from NE Argentina to S Peru. More often heard than seen. Song two high, flat “see” notes, easily confused with Purple-throated Euphonia, but higher and thinner. Often in mixed species flocks. Note greenish wingbars, pale gray cap, and short tail.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.