Rufous Bristlebird
Dasyornis broadbenti
A skulking red-brown bird with a long tail that has a rough uneven tip. Upperparts rich reddish brown, especially wings and crown, underparts gray-brown with speckling. Obvious pale eyering, lores, and moustachial marks. Feeds on the ground in dense coastal shrubland and heathland, runs rapidly with head down. Calls include a gentle series of repeated thin clear "chit" notes followed by a slurred whistled phrase.
Identification
The rufous bristlebird is a medium-sized bird (approximately 77g) that is predominantly brown with a long tail and short rounded wings. It has a rich rufous coloured head and ear coverts. The mantle, back and neck are dark brown with a faint reddish wash and a red-brown rump. A light grey marking surrounds the bird’s eye and extends to the bill. The eyes of the rufous bristlebird are a reddish colour. Their legs and feet are a dark brown or grey-brown colour. It has a whitish throat with dark scalloping and a grey-brown breast also with scalloping. Compared to the east where the scalloping is dark, in the western part of the bird’s range the scalloping is white. The rufous bristlebird is a similar size to the blackbird yet is unique due to its distinct features including its long tail, acoustic signals and rufous colour.
Taxonomy
Genus: Dasyornis; Family: Dasyornithidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Dasyornis broadbenti
- Authority
- (McCoy, 1867)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Dasyornithidae
- Genus
- Dasyornis
Range and habitat
Rufous bristlebirds are predominately found and distributed across Australia and its states. Formerly, they also ranged within southern Western Australia, however, now they only reside across coastal regions of western Victoria and south-eastern South Australia. Well-known locations are near the Murray River mouth in South Australia, and Portland and Port Fairy in Victoria. The rufous bristlebird was found to have a slow recolonization rate. They have also been located in heathlands, on coastal clifftops and in low-lying forested valleys in the Otaway Ranges of south-western Victoria. The first records of the rufous bristlebird within the heath were in 1985 and the next one in 1981. Prior to these dates, there had been wildfires that swept through this region in South Australia. The first records were located at Salt Creek, which was one of the few lightly-burnt areas in this region that could have provided a safe shelter and supportive habitat.<p>Their preferred habitat is in dense shrubland and heathlands amongst a diverse range of plant species. They are also commonly found within forests where there is an understory of bracken and/or shrubs. The bird can be detected running or flying short distances, darting in and out of the relatively dense understory in which it shelters and feeds. The rufous bristlebird also lives near thick and natural vegetation. Vegetation structures are a superior predictor of habitat for the rufous bristlebird. Bristlebirds as a whole have habitats that are dominated by environmental weeds. Acacia sophorae and Leptospermum laevigatum are both weeds that meet the necessities of the vegetation structure of bristlebirds, as well as rufous bristlebirds. Environmental weeds must be taken into consideration for future habitats of the rufous bristlebird with stable management.<p>Around Portland, a town on the west coast of Victoria, the bird’s population appears to be stable. The area that surrounds Portland Aluminium refinery is called the Portland Heathland. This consists of coastal heathland and shrubland which has ecological diversity as well as a range of vegetation communities, ideal to the bird's preferred habitat. The Portland habitat is similar to the habitat of the eastern Victorian subspecies, D.b. caryochrous. This reinforces particular conservationist management plans that could tailor to both subspecies of the bird. In a study, there was an estimated 70 to 86 individual rufous bristlebirds within a 170ha survey area in Portland, south-western Victoria.<p>Further studies have been conducted in Victoria and have found that the rufous bristlebird prefers areas at a relatively low altitude near coastal edges and drainage systems, as well as dense vertical vegetation structure. A study found that 70% of rufous bristlebirds were located within 100m of drainage lines. This revealed that water areas can provide the rufous bristlebird with a denser vegetation within their habitat as well as moister soil conditions due to the potential lack of sunlight. The bird has also been found about 5 km inland with most of the detections (approximately 60%) less than 2 km from the coast in 2006.<p>D. b. broadbenti and D. b. caryochrous, the last two remaining subspecies of the rufous bristlebird, are separated by approximately 100 km in South Australia. Since 1984, there have been 76 records of the rufous bristlebird that have been collected in the Coorong National Park, in South Australia. They have also been detected in the six remnant patches of native vegetation that are outside the Coorong National Park.<p>Agricultural and urban development is a potent threat to the Otway subspecies, D. b. caryochrous. The flammable nature of the bird’s habitat has the potential for loss and destruction by wildfire.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Green-breasted Mango
Anthracothorax prevostii
Large, bulky hummingbird with slightly arched black bill. Favors forest edge and open areas with scattered tall trees. Often perches and feeds high in canopy, but also feeds low on occasions and will visit feeders. Male (some females similar) solidly dark, deep green overall with black throat, purplish tail. Female and immature have broad dark stripe down center of throat and breast, white tail corners. Immature also has rusty mottling along sides of throat and breast.

Cebu Boobook
Ninox rumseyi
A medium-sized owl of wooded areas on the island of Cebu. Head and upperparts dark brown and indistinctly barred. Underparts orange-brown. Shows some white speckling in the wing, a pale bar behind the shoulder, bright yellow eyes, and white eyebrows forming an arching V-shape. Note the large white throat patch. Unmistakable. No other owls occur in its range. Song is a distinctive “wip! Doo-wip! Doh” with the middle notes falling then rising, and the final note falling. Also gives single “wip” notes and rasps.

Black-faced Antbird
Myrmoborus myotherinus
Short-tailed antbird of forest understory. Both sexes have black face. Males are gray with white wingbars; females are brown above, buffy below, with cream wingbars and a white or buffy throat. Forages singly or in pairs low in the undergrowth of mature forest. Usually inhabits more mature forest than similar White-browed Antbird, but there is some overlap. Note differences in facial pattern; males lack the white eyebrow and females lack the orange eyebrow seen on White-browed Antbirds. Female Black-faced Antbirds also have browner underparts than White-browed. Listen for an even-paced series of 5–7 whistles that is slightly higher in the middle. In the southern part of its range, these whistles are pure-toned; in the north, they are harsher.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.