Smoky-brown Woodpecker

Leuconotopicus fumigatus

Very small, rather plain woodpecker of tropical lowlands and foothills. Found in forests, woodlands, and plantations. Forages at all levels, mainly on smaller branches and in vine tangles, not so often in open situations. Appearance distinctive: smoky brown overall with a pale grayish face. Male has red crown.

Identification

The smoky-brown woodpecker is about 18 cm (7.1 in) long and weighs 31 to 50 g (1.1 to 1.8 oz). Males and females have the same plumage except on their heads. Males are red from forehead to nape with dark feather bases showing through. The female's forehead to nape is dark brown with an olive tinge and occasionally some white speckles. Adults of both sexes of the nominate subspecies fumigatus have a mostly olive-brown face with whitish lores, a thin white supercilium, and a black "moustache" with a thin white line above it. Their upperparts are mostly brown to olive-brown with a red tinge on the shoulders and duller brown rump and uppertail coverts. Their flight feathers are dark brown with pale bars on the inner webs. Their tail is blackish brown that is paler on the outer feathers. Their underparts are olive-brown that sometimes is paler on the belly with faint darker bars. Their longish beak is blackish with a paler mandible, their iris deep brown to red-brown, and the legs grayish. Juveniles are duller and more sooty brown than adults, without the red tinge on the back, and with white bars on some flight feathers. Males have a dull red crown and females a dull red forehead.<p>Subpecies oleagineus has longer wings than the nominate and much white around the eyes. Subspecies sanguinolentus is smaller and has shorter wings than oleagineus; it is a richer brown than the nominate and has a paler face and no white around the eye. Subspecies reichenbachi is similar to sanguinolentus but is a duller brown and has slightly longer wings. Subspecies obscuratus has the longest wings of all subspecies. It is otherwise similar to sanguinolentus but has darker and more gray-brown plumage.

Taxonomy

The species was first described by the French naturalist Alcide d'Orbigny as Picus fumigatus, based on individuals observed in the Province of Corrientes in Argentina, and later in Santa Cruz de la Sierra in Bolivia.<p>Since its original description it has successively been placed in genus Leuconotopicus and Picoides and then returned to Leuconopticus. The International Ornithological Committee and BirdLife International's Handbook of the Birds of the World retain it in that genus. However, starting in 2018, the American Ornithological Society and the Clements taxonomy moved all species of genus Leuconotopicus into genus Dryobates.<p>The genus name Leuconotopicus derives from the Ancient Greek leukos (white), noton (back) and pikos (woodpecker). The specific epithet fumigatus is Latin for smoked.<p>The taxonomic systems recognize these five subspecies:

Scientific name
Leuconotopicus fumigatus
Authority
(d'Orbigny, 1840)
Order
Piciformes
Family
Picidae
Genus
Leuconotopicus

Range and habitat

The subspecies of smoky-brown woodpecker are found thus:<p>The smoky-brown woodpecker inhabits a wide variety of landscapes, most of them wooded. These include humid and wet forest, cloudforest, dry montane and alder woodlands, gallery forest, and secondary forest. It also occurs in the dense understory at the edges of forest and in coffee plantations. In elevation it ranges from near sea level to 1,500 m (4,900 ft) in Mexico, to 750 m (2,500 ft) and locally to 1,850 m (6,100 ft) in Central America, between 800 and 2,700 m (2,600 and 8,900 ft) in Venezuela, mostly between 1,200 and 2,800 m (3,900 and 9,200 ft) in Colombia and Peru, mostly between 1,000 and 1,800 m (3,300 and 5,900 ft) in Ecuador, and between 1,200 and 2,500 m (3,900 and 8,200 ft) in Argentina.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Green-breasted Mango

Green-breasted Mango

Anthracothorax prevostii

Large, bulky hummingbird with slightly arched black bill. Favors forest edge and open areas with scattered tall trees. Often perches and feeds high in canopy, but also feeds low on occasions and will visit feeders. Male (some females similar) solidly dark, deep green overall with black throat, purplish tail. Female and immature have broad dark stripe down center of throat and breast, white tail corners. Immature also has rusty mottling along sides of throat and breast.

Cebu Boobook

Cebu Boobook

Ninox rumseyi

A medium-sized owl of wooded areas on the island of Cebu. Head and upperparts dark brown and indistinctly barred. Underparts orange-brown. Shows some white speckling in the wing, a pale bar behind the shoulder, bright yellow eyes, and white eyebrows forming an arching V-shape. Note the large white throat patch. Unmistakable. No other owls occur in its range. Song is a distinctive “wip! Doo-wip! Doh” with the middle notes falling then rising, and the final note falling. Also gives single “wip” notes and rasps.

Black-faced Antbird

Black-faced Antbird

Myrmoborus myotherinus

Short-tailed antbird of forest understory. Both sexes have black face. Males are gray with white wingbars; females are brown above, buffy below, with cream wingbars and a white or buffy throat. Forages singly or in pairs low in the undergrowth of mature forest. Usually inhabits more mature forest than similar White-browed Antbird, but there is some overlap. Note differences in facial pattern; males lack the white eyebrow and females lack the orange eyebrow seen on White-browed Antbirds. Female Black-faced Antbirds also have browner underparts than White-browed. Listen for an even-paced series of 5–7 whistles that is slightly higher in the middle. In the southern part of its range, these whistles are pure-toned; in the north, they are harsher.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.