Blaubrustspint

Merops variegatus

Ein wunderschöner Bienenfresser mit grünem Rücken, gelber Kehle und gelbbraunen Unterseiten. Die Farbe des Brustbandes variiert geografisch. In einigen Teilen des Verbreitungsgebiets ist es schwarz, häufiger jedoch tief irisierend blau, obwohl selbst diese Farbe bei den meisten Lichtverhältnissen schwarz aussieht. Im Flug zeigt er ein auffälliges Muster aus rotbraunen Flecken und schwarzen Bändern an Flügeln und Schwanz. Vorkommen in feuchten, offenen Habitaten, einschließlich Savanne, Kulturland und Waldrand. Die Rufe sind kurze, hölzerne Rasseln. Sehr ähnlich dem Zwergspint, aber mit Vorsicht durch die etwas größere Größe und den hellen Fleck entlang der Oberseite und Rückseite der gelben Kehle zu unterscheiden.

Bestimmung

The blue-breasted bee-eater, Merops variegatus, exhibits several physically defining characteristics of the Meropidae. It has a relatively large head, short neck, bright plumage, long curved slim sharp beak and a broad black eyestripe. M. variegatus weights between 20 and 26 g and measures between 18 and 21 cm in length. It is primarily a green bird, with a green crown, green upper parts and light greenish-yellow underparts<p>Primary wings are washed with rufous and secondaries are green with black tips. Overall the wings are rounded at the tip compared to the pointed tips of the migratory species in Meropidae. The tail has twelve rectrices, the outer rectrices are washed with rufous and the center feathers are green. The tail has a subterminal black bar and is tipped with white. Furthermore, the tail has a shallow v -shape and is lacking tail-streamers present in other members of the family.<p>The head of the blue-breasted bee-eater can be distinguished from other members of the family by a combination of characteristics. It has a blue stripe over the black eye stripe, an orange-red iris, a white cheek and a bright yellow throat. Furthermore, like many meropids, they have a wide chest band. Its chest band is made up of two colours, a deep purple-blue gorget above a chestnut coloured breastband.<p>Juveniles of the blue-breasted bee-eater have buff flanks and belly. They have a yellow-buff chin that leads to a light green mottled breast. Juveniles also completely lack a chest band.<p>The little bee-eaters and the cinnamon-chested bee-eater are both very similar to the blue-breasted bee-eater. Although the little bee-eater is similar in voice, behavior and distribution it is smaller than the blue breasted, with a relatively smaller head as well. Furthermore, the little bee-eater lacks the white margin of cheeks present on the blue breasted. The cinnamon-chested bee-eater which also live in Ethiopia has the black mask and white cheek like that of the blue breasted bee eater. However, the blue breasted bee eater is smaller and has a much brighter green crown.

Taxonomie

The blue-breasted bee-eater is a member of the family Meropidae. A family whose members are relatively uniform in behavior and morphology, it is a well-defined family within the coraciiform order in class Aves. Meropidae originated in East Asia or Africa, and much of its early diversification occurred in Africa. Meropidae has two major clades, one exclusively made up of African residents while the second one is mostly migrant species found in Asia and Africa.<p>The genus Merops is with in the African resident clade of Meropidae. Historically Merops was split up into six genera which are no longer valid: Bomblonax, Melittophagus, Dicrocercus, Meropiscus, Aerops and Philothurs. Merops variegatus closest relative is M. pusillus, the little bee-eater. They are considered sister tax and make up their own clade. The outgroup to the M. variegatus - M. pusillus clade is M. oreobates, cinnamon-chested bee-eater.<p>The blue-breasted bee-eater has three subspecies; M. v. variegatus, M. v. loringi, and M. v. banweoloensis. The Ethiopian bee-eater (M. lafresnayii) was formerly considered conspecific, but was split as a distinct species by the IOC in 2021. It is now known to be a distinct lineage, being more closely related to M. oreobates than to M. variegatus.

Wissenschaftlicher Name
Merops variegatus
Autorität
Vieillot, 1817
Ordnung
Coraciiformes
Familie
Meropidae
Gattung
Merops

Verbreitung und Lebensraum

Blue breasted bee-eaters are found in many central African countries such as Angola, Zambia, Tanzania, Uganda, the Democratic Republic of the Congo, Nigeria and Cameroon. Within these countries the blue-breasted bee-eaters are found in a variety of habitats, ranging from reedy lake shores to the savanna grass lands bordering the Congo basin. They have also been recorded in marshes, grassy hillsides and papyrus beds. However, this species is usually associated with open wet habitats.

Zugverhalten
Standvogel

Verhalten

Zugverhalten: Standvogel.

Schutzstatus

Bestandstrend: stabil.

Bestandstrend
stabil

Fotos

Verbreitung

Vogelrufe

Andere Vögel

Trauerkönigstyrann

Trauerkönigstyrann

Tyrannus melancholicus

45. Ein großer, allgegenwärtiger Gelbbauch-Fliegenschnäpper, der in den meisten Teilen Mittel- und Südamerikas vorkommt, obwohl er am weitesten nördlichen Ende seines Verbreitungsgebiets in den USA eher selten ist. Ein klassischer „Telefonkabelvogel“ entlang von Straßen und in Städten. Bevorzugt offene Gebiete mit einigen Bäumen und Wasser. Am häufigsten in Tiefland und Vorgebirgen, wagt sich aber in einigen Teilen des Verbreitungsgebiets bis über 3.000 m Höhe. Achten Sie auf scharfe, hochfrequente Zwitscherlaute. Fast identisch mit dem Couch-Königstyrann, dessen Verbreitungsgebiet sich von Texas bis Belize überschneidet; am besten durch den Ruf zu unterscheiden. Größer und länger geschnäbelt als der Westliche und Cassin-Königstyrann; beachten Sie auch den blasseren bräunlichen Schwanz. Auch sehr ähnlich dem Weißkehl- (längerer, gegabelter Schwanz) und Schneekehl-Königstyrann (dunkle Maske) in einigen Teilen Südamerikas.

Gelbbrust-Pfeifgans

Gelbbrust-Pfeifgans

Dendrocygna bicolor

Reich karamellfarbene Ente mit langem Hals und Beinen. Achten Sie auf blaugraue Beine und Schnabel sowie weiße Streifen an den Seiten. Im Flug leicht vom Schwarzbauch-Pfeifgans zu unterscheiden, da die Gelbbrust-Pfeifgans vollständig dunkle Flügel hat. Gewöhnlich in Schwärmen in Sümpfen, sumpfigen Teichen und überfluteten Reisfeldern zu finden. Tag und Nacht aktiv. Gibt häufig pfeifende Rufe von sich. Männchen klingen keuchender, Weibchen nasaler und quietschender.

Tepuidrossel

Tepuidrossel

Turdus arthuri

Eine unscheinbare Drossel, selten in offenen Lebensräumen und Wäldern des Tieflandes. Unauffällig graubraun mit einem blassen, weißlichen Bauch. Geschlechter ähnlich. Meist einzeln oder paarweise zu sehen. Der Gesang ist eine typisch drosselartige Abfolge musikalischer Phrasen. Ähnlich der Pantepui-Drossel, unterscheidet sich aber durch einen graueren Körper, ein stärker ausgeprägtes Kehlmuster und einen anderen Lebensraum.

Beginnen Sie Ihre Vogelbeobachtungsreise

Bestimmen Sie Vögel unterwegs und nutzen Sie den Feldführer bei Ihrer nächsten Beobachtung.