Breitschnabel-Schopftyrann
Ramphotrigon flammulatum
Mittelgroßer Fliegenschnäpper von Dornwäldern und buschigem Waldland in den tropischen Tiefebenen und Vorgebirgen Westmexikos. Meist träge und leicht zu übersehen, es sei denn, er singt; neigt dazu, in Deckung zu bleiben, anstatt in offene Bereiche zu kommen. Ähnelt einem Myiarchus-Fliegenschnäpper (besonders dem Dunkelkappen-Fliegenschnäpper), aber beachten Sie die hellen „Brillen“, schwache dunkle Streifen auf der Brust (oder Flammierungen) und die ausgedehnte zimtfarbene Einfassung der Flügelfedern.
Bestimmung
The flammulated flycatcher is approximately 6 to 6.5 inches (15-16.5 cm) in length and has a chunky body. Adult males and females are similar in plumage, with each possessing olive to a worn gray-brown upperparts and head. A whitish supraloral stripe and crescent are behind the bird's eyes. It also has a dusky lore. The throat is whitish and the chest is a pale gray with inconspicuous dusky streaking, while the belly and undertail coverts are a pale yellow. Additionally, this species has dark brown, well-rounded wings with pale cinnamon-edged coverts and remiges. The wings are about 3 inches (7.6 cm) long. The tail is also a dark brown edged with a narrow band of pale cinnamon. It is barely shorter than the wing and slightly rounded. The bird's bill is black, broad, and triangular with a slightly paler base and about half the length of its head. The legs are a dark gray and end with large, curved, and sharp claws. It has an orange mouth and a brown eye. The juvenile is similar to the adult, although the tail has a broad band of pale cinnamon.<p>The flammulated flycatcher mostly sings from April to August, which includes its breeding season, and tends to remain hidden while singing. The song of the flycatcher is a plaintive whistle followed by a short but quick roll. It can also give a plaintive and slurred chew call, which is often sung three to five times in a descending series, as well as a squeaky chatter. Calls are the same for males and females and are given throughout the day to give a location, identify an individual, sound an alarm, and mark the limits of a territory, among other functions. During the breeding season, males give what is known as a dawn song every morning, which includes the calls chee-bee beet and churr-r-r-bee bee in alternation.
Taxonomie
The species was first described in 1875 by ornithologist George Newbold Lawrence, who placed this species in the genus Myiarchus. However, in 1893 it was split from Myiarchus into the new, monotypic genus Deltarhynchus by Robert Ridgway because of its shorter and broader bill, more rounded wings, and partially streaked underparts. This change was upheld in 1901 by Richard Bowdler Sharpe and by subsequent authors. However, in 1977 ornithologist Melvin Alvah Traylor Jr., while upholding its status as a monotypic genus, said that the species should be lumped back into Myiarchus if its nesting habits were similar to those of that genus. These doubts were to some extent put to rest by Wesley Lanyon's research of the flycatcher in 1979, which confirmed the bird's placement in a monotypic genus. In 1982 and 1985 Wesley Layton argued instead that the flammulated flycatcher was closely related to species in the genus Ramphotrigon. Lanyon's opinion was supported by molecular phylogenetic studies published in 2008 and in 2020 that showed that the flammulated flycatcher was embedded with members of the genus Ramphotrigon making Ramphotrigon paraphyletic with respect to Deltarhynchus. Based on the genetic results the flammulated flycatcher was moved to Ramphotrigon. The specific epithet is derived from the Latin word flammula, which means "little flame". The flycatcher has no subspecies.
- Wissenschaftlicher Name
- Ramphotrigon flammulatum
- Autorität
- (Lawrence, 1875)
- Ordnung
- Passeriformes
- Familie
- Trochilidae
- Gattung
- Ramphotrigon
Verbreitung und Lebensraum
This flycatcher is endemic to the Pacific lowlands of Mexico's western coast from Sinaloa to western Chiapas, while possibly extending into Guatemala, although this has not been confirmed. The total area that it lives in is estimated to be 66,000 km2 (25,482.7 sq mi). Its range is discontinuous and it is found in low densities when present. It lives in dry deciduous forest, arid and semi-arid thorn forest, and scrubby woodland at about 1000–1400 meters (3280–4593 ft) above sea level. This species is non-migratory.<p>The flammulated flycatcher is listed as being of least concern on the IUCN Red List owing to its large range and the belief that the total population numbers over 10,000 individuals; however, no precise estimate on the bird's population exists. While the species is known to be uncommon in parts of its range, its population is not believed to be declining enough to pass the threshold of 30% in ten years or three generations necessary to be listed as near threatened, although the exact population trends also have not been quantified.
- Zugverhalten
- Standvogel
Verhalten
Zugverhalten: Standvogel.
Schutzstatus
Bestandstrend: rückläufig.
- Bestandstrend
- rückläufig
Fotos
Verbreitung
Vogelrufe
Andere Vögel

Einfarb-Zaunkönig
Cinnycerthia unirufa
Ein mittelgroßer, einfarbiger Zaunkönig, der in der oberen subtropischen und gemäßigten Zone der Anden von Westvenezuela bis zum äußersten Norden Perus vorkommt. Insgesamt leuchtend rotbraun (am hellsten in den nördlichen Populationen) mit schwarzen Zügeln und undeutlicher dunkler Bänderung an Flügeln und Schwanz. Ähnlich dem Sharpe-Zaunkönig, aber heller braun und typischerweise in höheren Lagen zu finden. Vorkommen von etwa 2.200-3.800 m. Kleine Gruppen suchen Nahrung im Unterholz des Waldes, oft um Bambusdickichte herum. Kann sich versteckt halten und ist schwer gut zu sehen. Folgt manchmal gemischten Vogelschwärmen. Achten Sie auf die rauen schwatzenden Rufe.

Rotflankenkolibri
Oreotrochilus adela
Wunderschöner und markanter Kolibri des Polylepis-Waldlandes und angrenzenden Buschlandes in den hohen Anden von der argentinisch-bolivianischen Grenze bis Cochabamba. Ziemlich selten. Das Männchen ist der einzige Kolibri im Verbreitungsgebiet mit einer Kombination aus rostroten Flanken, schwarzer Brust und grüner Kehle. Das Weibchen kann von anderen Bergstern-Arten durch ihre orangefarbene Unterseite unterschieden werden.

Graukopfvireo
Vireo solitarius
Attraktiver, farbenprächtiger Vireo mit dicken weißen Brillenringen. Man beachte den dunkelblaugrauen Kopf, die gelblichen Flanken und die kräftigen weißen Flügelbinden. Brütet in Waldgebieten, typischerweise in Mischwäldern aus Nadel- und Laubbäumen. Zugvögel können in jedem bewaldeten Gebiet gefunden werden, oft in Schwärmen mit anderen kleinen Singvögeln. Überwintert vom südöstlichen USA bis Mittelamerika. Der Blaukopfvireo ist der hellste des „Solitary Vireo“-Komplexes und meist allein durch sein Verbreitungsgebiet identifizierbar. Besonders auf den Überwinterungsgebieten mit dem Kassin-Vireo vergleichen, aber der Blaukopfvireo ist farbenprächtiger und kontrastreicher. Besonders auf den Kontrast zwischen dem dunkelgrauen Gesicht und der weißen Kehle achten. Manche Vögel lassen sich am besten nicht identifizieren. Der Gesang ist süßer und langsamer als der anderer Vireos im Brutgebiet.
Beginnen Sie Ihre Vogelbeobachtungsreise
Bestimmen Sie Vögel unterwegs und nutzen Sie den Feldführer bei Ihrer nächsten Beobachtung.