Rotkopf-Borstenvogel

Dasyornis broadbenti

Ein heimlicher rotbrauner Vogel mit einem langen Schwanz, der eine raue, unregelmäßige Spitze hat. Die Oberseite ist satt rotbraun, besonders Flügel und Scheitel, die Unterseite graubraun mit Sprenkelung. Auffälliger heller Augenring, Zügel und Bartstreifen. Sucht Nahrung am Boden in dichtem Küstenbuschland und Heideland, rennt schnell mit gesenktem Kopf. Die Rufe umfassen eine sanfte Reihe wiederholter dünner, klarer „chit“-Töne, gefolgt von einer verschliffenen Pfeifphrase.

Bestimmung

The rufous bristlebird is a medium-sized bird (approximately 77g) that is predominantly brown with a long tail and short rounded wings. It has a rich rufous coloured head and ear coverts. The mantle, back and neck are dark brown with a faint reddish wash and a red-brown rump. A light grey marking surrounds the bird’s eye and extends to the bill. The eyes of the rufous bristlebird are a reddish colour. Their legs and feet are a dark brown or grey-brown colour. It has a whitish throat with dark scalloping and a grey-brown breast also with scalloping. Compared to the east where the scalloping is dark, in the western part of the bird’s range the scalloping is white. The rufous bristlebird is a similar size to the blackbird yet is unique due to its distinct features including its long tail, acoustic signals and rufous colour.

Taxonomie

Gattung: Dasyornis; Familie: Dasyornithidae; Ordnung: Passeriformes.

Wissenschaftlicher Name
Dasyornis broadbenti
Autorität
(McCoy, 1867)
Ordnung
Passeriformes
Familie
Dasyornithidae
Gattung
Dasyornis

Verbreitung und Lebensraum

Rufous bristlebirds are predominately found and distributed across Australia and its states. Formerly, they also ranged within southern Western Australia, however, now they only reside across coastal regions of western Victoria and south-eastern South Australia. Well-known locations are near the Murray River mouth in South Australia, and Portland and Port Fairy in Victoria. The rufous bristlebird was found to have a slow recolonization rate. They have also been located in heathlands, on coastal clifftops and in low-lying forested valleys in the Otaway Ranges of south-western Victoria. The first records of the rufous bristlebird within the heath were in 1985 and the next one in 1981. Prior to these dates, there had been wildfires that swept through this region in South Australia. The first records were located at Salt Creek, which was one of the few lightly-burnt areas in this region that could have provided a safe shelter and supportive habitat.<p>Their preferred habitat is in dense shrubland and heathlands amongst a diverse range of plant species. They are also commonly found within forests where there is an understory of bracken and/or shrubs. The bird can be detected running or flying short distances, darting in and out of the relatively dense understory in which it shelters and feeds. The rufous bristlebird also lives near thick and natural vegetation. Vegetation structures are a superior predictor of habitat for the rufous bristlebird. Bristlebirds as a whole have habitats that are dominated by environmental weeds. Acacia sophorae and Leptospermum laevigatum are both weeds that meet the necessities of the vegetation structure of bristlebirds, as well as rufous bristlebirds. Environmental weeds must be taken into consideration for future habitats of the rufous bristlebird with stable management.<p>Around Portland, a town on the west coast of Victoria, the bird’s population appears to be stable. The area that surrounds Portland Aluminium refinery is called the Portland Heathland. This consists of coastal heathland and shrubland which has ecological diversity as well as a range of vegetation communities, ideal to the bird's preferred habitat. The Portland habitat is similar to the habitat of the eastern Victorian subspecies, D.b. caryochrous. This reinforces particular conservationist management plans that could tailor to both subspecies of the bird. In a study, there was an estimated 70 to 86 individual rufous bristlebirds within a 170ha survey area in Portland, south-western Victoria.<p>Further studies have been conducted in Victoria and have found that the rufous bristlebird prefers areas at a relatively low altitude near coastal edges and drainage systems, as well as dense vertical vegetation structure. A study found that 70% of rufous bristlebirds were located within 100m of drainage lines. This revealed that water areas can provide the rufous bristlebird with a denser vegetation within their habitat as well as moister soil conditions due to the potential lack of sunlight. The bird has also been found about 5 km inland with most of the detections (approximately 60%) less than 2 km from the coast in 2006.<p>D. b. broadbenti and D. b. caryochrous, the last two remaining subspecies of the rufous bristlebird, are separated by approximately 100 km in South Australia.  Since 1984, there have been 76 records of the rufous bristlebird that have been collected in the Coorong National Park, in South Australia. They have also been detected in the six remnant patches of native vegetation that are outside the Coorong National Park.<p>Agricultural and urban development is a potent threat to the Otway subspecies, D. b. caryochrous. The flammable nature of the bird’s habitat has the potential for loss and destruction by wildfire.

Zugverhalten
Standvogel

Verhalten

Zugverhalten: Standvogel.

Schutzstatus

Bestandstrend: rückläufig.

Bestandstrend
rückläufig

Fotos

Verbreitung

Vogelrufe

Andere Vögel

Rostschwanz-Ameisenwürger

Rostschwanz-Ameisenwürger

Thamnistes anabatinus

Eher unscheinbar aussehender Vogel des feuchten immergrünen Waldes in tropischen Tiefländern und Ausläufern. Sucht typischerweise träge in den mittleren bis oberen Schichten des schattigen Waldunterholzes nach Nahrung; reist oft mit gemischten Nahrungsschwärmen und wird leicht übersehen. Insgesamt warmbraun mit breitem, hellgelbbraunem Überaugenstreif, rostfarbenerem Schwanz und kräftigem, leicht hakenförmigem grauem Schnabel. Geschlechter sehen gleich aus.

Caracastapaculo

Caracastapaculo

Scytalopus caracae

Ein typischer Tapaculo, bei schlechtem Licht ein schlichter und dunkler kleiner Vogel mit kurzem Schwanz. Bei guter Sicht meist schlicht dunkelgrau mit braunem und leicht gebändertem Bauch. Weibchen stärker gebändert als Männchen, und Jungvogel meist braun und deutlich gebändert. Verhält sich wie eine Maus, bleibt nahe am Boden im dichten Unterwuchs von Bambusdickichten im Nebelwald. Der Gesang ist nasal und laut, eines der typischen Geräusche in den Bergen nahe Caracas; eine Version eine Serie von vier Noten „wu-E-e-wu“ und eine andere eine schnellere Serie von 6 Noten „wu-wU-e-e-wu-wu“; vielfältige Rufe, der häufigste ein absteigendes mechanisches Rasseln. Der einzige Tapaculo in seinem begrenzten Verbreitungsgebiet in der Küstenkordillere Venezuelas.

Linanektarvogel

Linanektarvogel

Aethopyga linaraborae

Ein kleiner, lokal vorkommender Vogel des Bergwaldes im östlichen Mindanao. Er hat einen langen, gebogenen Schnabel, einen olivfarbenen Rücken, einen orangefarbenen Fleck in der Brustmitte und einen bläulichen Schwanz mit weißen Spitzen. Das Männchen hat eine irisierende blaue Krone, Wange und Flügel, eine grüne Schulter und Bürzel, eine gelbe Unterseite und einen kleinen orangen Fleck vor der Schulter. Das Weibchen hat eine schwache Streifung auf der Unterseite, einen grauen Kopf und gold-olivfarbene Flügel. Ähnlich dem Metallflügel-Nektarvogel, aber das Männchen hat einen blauen Flügel und das Weibchen einen grauen Kopf. Der Ruf umfasst einen hochfrequenten, durcheinandergewürfelten Gesang, eine Reihe scharfer „chik!“-Laute und einen aufsteigenden, hochfrequenten Pfiff.

Beginnen Sie Ihre Vogelbeobachtungsreise

Bestimmen Sie Vögel unterwegs und nutzen Sie den Feldführer bei Ihrer nächsten Beobachtung.

Rotkopf-Borstenvogel | BirdLens