Esmeraldas Woodstar
Chaetocercus berlepschi
Piccolo colibrì endemico dell'Ecuador occidentale. Il maschio ha una gola violetta, un “gilet” verde sulle parti inferiori altrimenti bianche, macchie bianche su entrambi i lati del groppone e una coda sottile e forcuta. La femmina manca della macchia golare e presenta una sfumatura rossastra sulle parti inferiori, una striscia nera sulla faccia e una coda più corta. Abita foreste decidue e semi-umide, specialmente in aree collinari vicino alla costa. Effettua spostamenti stagionali non ben compresi ed è occasionalmente avvistato più nell'entroterra.
Identificazione
At only about 6 centimeters long, Esmeraldas woodstars are among the smallest species of hummingbird. Researchers recently found Esmeraldas woodstars at twelve new locations and collected the first female specimens of the species. Previously, the specimens labelled as female were misgendered juvenile males.<p>Female Esmeraldas woodstars have yellowish-brown underparts and a dark greyish-black back, head, and tail. They have green patches on the sides of their chest and the center of their tail. Their tails also have small, cinnamon-rufous tips. They have a white postocular stripe (differently coloured feathers extending from the eye down to the neck). Little woodstars inhabit the same region as Esmeraldas woodstars, and the females of both species appear very similar to each other. Distinguishing features of little woodstar females are their green sheen, cinnamon postocular stripe which is short and narrow (rather than long and wide), cinnamon underparts, and larger size.<p>Male Esmeraldas woodstars have green upperparts with a blue sheen, white underparts, a white postocular stripe, a green chest band, a forked tail and a bright purple throat. Male little woodstars also appear very similar to male Esmeraldas woodstars. In contrast, male little woodstars have ruby-pink throats and are greener on both their upper- and underparts.<p>Male juvenile Esmeraldas woodstars were previously misidentified by researchers as adult females because of their similar appearance and extremely small gonads. Male juveniles have white underparts, a yellowish-brown throat with a few purple feathers, and a distinctive rounded, green tail with a rufous-cinnamon base and pale cinnamon to whitish tips. Young Esmeraldas woodstars that are still nest-bound have yellowish-brown underparts with green and cinnamon wings. Male Esmeraldas woodstars that have recently left their nest are similar to male juveniles but without the purple feathers on their throat.
Tassonomia
The Esmeraldas woodstar belongs to the family Trochilidae and the genus Chaetocercus. There are six species in this genus: the Esmeraldas woodstar (C. berlepschi), the white-bellied woodstar (C. mulsant), the little woodstar (C. bombus), the Santa Marta woodstar (C. astreans), the gorgeted woodstar (C. heliodor), and the rufous-shafted woodstar (C. jourdanii). Previously, these species (besides the rufous-shafted woodstar) were categorized in the genus Acestrura. They were reclassified into the same genus due to their extremely similar morphology. Overall, the Chaetocercus genus is poorly understood. Woodstars are difficult to study because of their small size and elusive behaviour, particularly during non-breeding season.
- Nome scientifico
- Chaetocercus berlepschi
- Autorità
- Simon, 1889
- Ordine
- Apodiformi
- Famiglia
- Trochilidae
- Genere
- Chaetocercus
Areale e habitat
Esmeraldas woodstars are found only on the Pacific coast of western Ecuador. They occupy a small range which has been mostly deforested. Their range overlaps with the little woodstar. Esmeraldas woodstars inhabit semi-deciduous to evergreen moist forests. They are found anywhere between sea level and 750 meters in elevation. This includes both low elevation areas which have been disturbed by human settlement, and undisturbed, high elevation areas.
- Migrazione
- Specie stanziale
Comportamento
Comportamento migratorio: Specie stanziale.
Conservazione
Tendenza della popolazione: in diminuzione.
- Tendenza della popolazione
- in diminuzione
Foto
Distribuzione
Canti degli Uccelli
Altri Uccelli

Masked Bunting
Emberiza personata
Un piccolo passeriforme migratore che si riproduce in foreste miste umide di bassa e media elevazione e sverna in boschi e macchia, preferendo il sottobosco denso, specialmente il bambù nano. Parti superiori marroni e striate, testa grigiastra e parti inferiori giallo pallido con sottili striature scure. Il maschio ha una colorazione più intensa, striature più marcate, faccia e mento neri. Simile allo Zigolo Giallo ma ha più striature sulle parti inferiori. Molto elusivo ma la sua presenza è spesso tradita in inverno da un acuto “chip!”. Il canto è una melodia breve e lenta che termina con un trillo, “chip chew chiriririii”.

Spectacled Petrel
Procellaria conspicillata
Procellaria grande, tozza e scura. Cercare il disegno diagnostico di "occhiali" bianchi sulla faccia. In volo, alterna lenti battiti d'ala a planate. Di solito si osserva ben al largo in acque relativamente calde. Si riproduce solo sull'Isola Inaccessibile. La Procellaria mentobianco, strettamente imparentata, non presenta il disegno facciale bianco.

Santa Marta Foliage-gleaner
Clibanornis rufipectus
Un uccello schivo, uniformemente marrone castano, che si trova nelle colline pedemontane e nei bassi versanti delle montagne di Santa Marta in Colombia. Manca di forti segni distintivi sul campo, ma ha un becco piuttosto robusto ed è leggermente più chiaro sul mento e intorno all'occhio. Rimane sempre all'interno di fitti grovigli nel sottobosco della foresta, rendendolo difficile da vedere, ed è sentito molto più spesso di quanto non sia visto. Il canto è una serie di rapide raffiche di circa cinque note con una strana qualità nasale.
Inizia il tuo Viaggio di Birdwatching
Identifica gli uccelli all'aperto e porta la guida alla tua prossima osservazione.