Abbott's Babbler
Malacocincla abbotti
Garrulo semplice, marrone sabbia, con distinte tonalità arancio-fulvo sui fianchi. Si notino le tonalità grigiastre sul viso e il becco grande e robusto con punta uncinata. Preferisce le foreste degradate e secondarie, dove si nutre piuttosto lentamente e metodicamente a terra o vicino al suolo, senza l'energia frenetica di altri garruli. Si muove singolarmente o in coppia. Il repertorio di richiami è ampio e include strilli aspri e fischi morbidi. Il canto consiste in fischi melodici, di solito 3-4 note.
Identificazione
The adult Abbott's babbler is a nondescript, brown, short-tailed babbler that moves about in the low vegetation often near streams and in the vicinity of tree ferns and tangled vegetation. The throat is gray-white while the center of the belly is white, and the flanks are olive. The undertail coverts are rusty-colored. The sexes are alike. It has a short tail and heavy bill; it is drab olive-brown with bright rusty lower flanks and vent, a grayish-white throat and breast, and variable pale gray supercilium and lores. Juvenile birds have dark rufescent-brown crowns and upperparts. The calls are distinctive. The subspecies M. a. krishnarajui of the Eastern Ghats has a darker russet tail and rump than the Himalayan nominate subspecies. Specimens measure 12–13 cm (4.7–5.1 in) in length, with a head of 39–44 mm (1.5–1.7 in), and a tail of 55–61 mm (2.2–2.4 in).
Tassonomia
Abbott's babbler was described by the English zoologist Edward Blyth in 1845 and given the binomial name Malacocincla abbotti. The genus name Malacocincla combines the Ancient Greek malakos meaning "soft" with modern Latin cinclus, meaning "thrush"; referring to the birds' full and drooping plumage. The specific name abbotti was chosen by Blyth to honour the specimen collector, Lieutenant Colonel J. R. Abbott (1811–1888), who served in British India as Assistant Commissioner of the Arakan from 1837 to 1845. Blyth erected the new genus Malacocincla for this species, but subsequent workers placed the species in Turdinus and Trichastoma. A revision reinstated its placement in Malacocincla in 1985. A 2001 study confirmed the cohesiveness of the Trichastoma group but a 2012 study shows that M. abbotti and M. sepiaria are in a clade along with Napothera, while M. cinereiceps and M. malaccensis fall into a different clade along with the genus Trichastoma and several species of Pellorneum. An isolated population occurs in the Visakhapatnam Ghats, well separated from the nearest main distribution along the Himalayas and was named after Indian ornithologist K.S.R. Krishna Raju by Dillon Ripley and Bruce Beehler in 1985. The nominate population is from southern Myanmar and extends to southern Tenasserim and northwestern Malaya including the Langkawi Islands. Several other populations of this widespread species have been named as subspecies and not all are recognized. The population in the eastern Himalayas from eastern Nepal to Sikkim and Assam was named as amabile, but is now considered within the nominate subspecies. Others include altera (central Laos and Annam), williamsoni (eastern Thailand and northwestern Cambodia), obscurior (coastal southeastern Thailand), olivaceum (Peninsular Thailand and Malaya), sirense (Borneo, Pulau Mata Siri), and baweanum (Bawean Island).<p>Eight subspecies are recognized:
- Nome scientifico
- Malacocincla abbotti
- Autorità
- Blyth, 1845
- Ordine
- Passeriformi
- Famiglia
- Pellorneidae
- Genere
- Malacocincla
Areale e habitat
In South Asia, Abbott's babbler is resident from Nepal to Arunachal Pradesh and the Assam Valley in India, south throughout the South Assam hills, including Meghalaya and south through the Lushai Hills. It is also resident in east and south Bangladesh (around Jessore and Khulna), and the Eastern Ghats in northeast Andhra Pradesh and Odisha. It occurs up to 600 m (2,000 ft), 275 m (902 ft) in Nepal. It is widely distributed across Southeast Asia.<p>It is common across much of its large range. It is seen in the understory of broadleaved evergreen forest, forest edge, secondary growth, and scrub. In Singapore, they have been noted as being tolerant to disturbance and adapting to secondary growth, and disturbed forest.
- Migrazione
- Specie stanziale
Comportamento
Comportamento migratorio: Specie stanziale.
Conservazione
Tendenza della popolazione: stabile.
- Tendenza della popolazione
- stabile
Foto
Distribuzione
Canti degli Uccelli
Altri Uccelli

Rapa Shearwater
Puffinus myrtae
Una piccola berta bianca e nera con una coda arrotondata relativamente lunga e una faccia ampiamente bianca. Simile alle Berte di Bannerman e di Newell, ma più piccola, con il bianco sulla faccia che si estende sopra l'occhio. Abbastanza simile alla Berta di Bryan, ma ha una coda proporzionalmente più lunga e, soprattutto, un sottocoda bianco, non nero.

Gray-backed Fiscal
Lanius excubitoroides
Averla grande, dalla coda lunga, grigia, nera e bianca. Il maschio ha parti inferiori completamente bianche, mentre la femmina può mostrare una piccola macchia rossiccia sul fianco. Grandi macchie bianche alla base della coda sono vistose in volo. Nella parte orientale dell'areale, si trova in boschi, savana e coltivazioni. A ovest, si trova solo nella savana spinosa arida. Sempre in gruppi piccoli e vistosi. La vocalizzazione è emessa in coro da un gruppo: un misto veloce e tintinnante di richiami strascicati. Si distingue dalle altre averle con maschera nera e dorso grigio per la linea nera che collega l'ala nera e la maschera facciale nera, e per le grandi macchie bianche alla base della coda.

Iringa Akalat
Sheppardia lowei
Un abitante del sottobosco piuttosto piccolo e discreto, che assomiglia a un incrocio tra un pettirosso e un pigliamosche. Principalmente marrone opaco con gola color camoscio e un sopracciglio corto. Il giovane è più screziato. Un uccello molto localizzato, trovato singolarmente e in coppia in foreste montane primarie e secondarie, secche e umide, in un areale ristretto lungo la scarpata dei monti Udzungwa e Livingstone tra 1350 e 2500 metri di altitudine. Rimane posato per lunghi periodi, si lancia per catturare prede insetti, o foraggia a terra, spesso in compagnia di formiche e altri uccelli che seguono le formiche. Canta un medley variabile di note acute e tremolanti, “tseet-teet-tsereet-teeet-tsureet,” che è dolce senza essere melodioso. I richiami includono un invariabile “wheet” fischiato emesso una volta al secondo. Il richiamo d'allarme è un “drrrzzt, drrrt, drrrt” stridulo. Può essere scambiato per un pigliamosche, ma la sua natura furtiva e la preferenza per il sottobosco fitto sono uniche nel suo areale.
Inizia il tuo Viaggio di Birdwatching
Identifica gli uccelli all'aperto e porta la guida alla tua prossima osservazione.