Yellow-faced Grassquit
Tiaris olivaceus
Uccello molto piccolo di aree erbose e incolte nelle zone tropicali e subtropicali. Il maschio è appariscente, con sopracciglio e gola di un giallo intenso contrastati da una faccia e un petto neri; l'estensione del nero sul petto è variabile (meno estesa negli uccelli dell'isola di Cozumel). La femmina è notevolmente di un olivastro spento in generale ma mostra una traccia del disegno facciale del maschio; nota il becco conico grigio, a differenza del becco tozzo dei mangiasemi e delle femmine di zigolo.
Identificazione
It is a small bird with a conical bill, sharper than that of the related seedeaters. It is 10–10.7 cm (3.9–4.2 in) long and weighs about 8–10 g (0.28–0.35 oz), depending on subspecies. The adult male has an olive-green back, and its face and breast are black apart from a bright yellow throat, supercilia, and lower eyelid spot. The rest of the underparts are greyish olive. The beak and eyes are dark, while the legs are grey.<p>The adult female is slightly smaller on average than the male. It is dull olive-green above and paler grey below, and may have some dark breast smudges. The yellow face pattern is much weaker and duller, and may be almost invisible. The lower part of the beak is dark horn-colored (light grey). Young birds are coloured essentially like the adult female, but duller and greyer. Young males begin to acquire full adult plumage in their first year.<p>The yellow-faced grassquit has a weak buzzing trilled ttttt-tee call. The song is a varying series of high thin rapid trills. Given for a prolonged time, it is melodious, yet subdued, and often only heard from a short distance away.
Tassonomia
In 1760 the French zoologist Mathurin Jacques Brisson included a description of the yellow-faced grassquit in his Ornithologie based on a specimen collected in Saint-Domingue (now Haiti). He used the French name Le bruant de S. Domingue and the Latin name Emberiza dominicensis. Although Brisson coined Latin names, these do not conform to the binomial system and are not recognised by the International Commission on Zoological Nomenclature. When in 1766 the Swedish naturalist Carl Linnaeus updated his Systema Naturae for the twelfth edition he added 240 species that had been previously described by Brisson. One of these was the yellow-faced grassquit. Linnaeus included a terse description, coined the binomial name Emberiza olivacea and cited Brisson's work. The specific name olivaceus is Neo-Latin for "olive-green". This is now the only species placed in the genus Tiaris that was introduced by the English naturalist William John Swainson in 1827. The genus formerly contained additional species. A molecular phylogenetic study published in 2014 found that the genus was non-monophyletic and in the subsequent rearrangement four species were moved to other genera.<p>The yellow-faced grassquit was traditionally placed with the buntings and New World sparrows in the family Emberizidae, but molecular phylogenetic studies have shown that it is a member of the tanager family Thraupidae and belongs to the subfamily Coerebinae that also contains Darwin's finches.<p>Five subspecies are recognised:
- Nome scientifico
- Tiaris olivaceus
- Autorità
- (Linnaeus, 1766)
- Ordine
- Passeriformi
- Famiglia
- Thraupidae
- Genere
- Tiaris
Areale e habitat
It breeds from central Mexico to northern Ecuador and north-western Venezuela, and also on the Greater Antilles and nearby islands. It is not a migratory bird but moves about outside the breeding season; vagrants have been recorded in southern Texas and Florida. It has been introduced to Hawaii.<p>The yellow-faced grassquit is a common to abundant resident in lowlands and foothills up to 2,300 m (7,500 ft) altitude in semi-open areas such as roadsides, pasture, weedy fields and low scrub. It avoids dry grassland and other very low growth, but will readily utilize neglected gardens where lawn grass has grown high. It is a fairly sociable bird, sometimes forming loose flocks with other tanagers (such as seedeaters) and emberizids that share its lifestyle. Occasionally, adult males will come together to perch in a shrub and sing.
- Migrazione
- Specie stanziale
Comportamento
Comportamento migratorio: Specie stanziale.
Conservazione
Tendenza della popolazione: in aumento.
- Tendenza della popolazione
- in aumento
Foto
Distribuzione
Canti degli Uccelli
Altri Uccelli

Mignattino comune
Chlidonias niger
Piccola sterna con un corpo interamente nero in piumaggio nuziale e ali argentee. In inverno, il loro corpo è grigio-biancastro e non sono così appariscenti, ma si notino le piccole dimensioni, le ali e il groppone piuttosto grigio scuro, e il "casco" nero. Nidifica in colonie in paludi e stagni d'acqua dolce. Costruisce un nido galleggiante di materiale vegetale. In migrazione e in inverno, si trova spesso in stormi. Si nutre di insetti e piccoli pesci.

Red-capped Parrot
Purpureicephalus spurius
Pappagallo di medie dimensioni, dai colori vivaci, dei boschi di eucalipto nell'Australia sud-occidentale, dove usa il lungo becco per nutrirsi di semi di eucalipto, specialmente degli alberi di Marri. Parti superiori verde scuro, parti inferiori viola, con rosso sotto la coda, una calotta rossa e guance verde lime brillante. Il giovane manca della calotta rossa ed è di piumaggio più spento inferiormente. I richiami includono chiacchiere graffianti e strilli.

Bicolored Flowerpecker
Dicaeum bicolor
Un piccolissimo uccello di foresta di pianura e pedemontana e dei suoi margini. Il maschio ha parti superiori nere con un lustro bluastro e parti inferiori biancastre sfumate di grigio chiaro sui fianchi. La femmina ha parti inferiori biancastre, parti superiori marroni, più oliva nell'ala e grigio sulla testa. Simile al Beccafiori dalla corona fiammante, ma al maschio manca la brillante macchia sul vertice e la femmina ha un ventre biancastro anziché giallastro. Differisce dal Beccafiori dal ventre bianco per il suo becco più spesso. La voce include un "juk!" stridente e un "chink!" metallico acuto.
Inizia il tuo Viaggio di Birdwatching
Identifica gli uccelli all'aperto e porta la guida alla tua prossima osservazione.