Falco pellegrino

Falco peregrinus

Grande falco snello e veloce nel volo. Cercare sempre un dorso grigiastro negli adulti, ali lunghe che quasi raggiungono la punta della coda e una corporatura potente ma snella. La macchia scura sotto ogni occhio varia in forma e dimensione. I giovani sono più pesantemente disegnati sotto rispetto agli adulti, e possono essere piuttosto marroni sopra. Il disegno varia considerevolmente in un vasto areale globale, con il colore del dorso che va dal grigio pallido nell'Asia centrale “dal cappuccio rosso” al blu ardesia in gran parte dell'Eurasia settentrionale e del Nord America, fino a quasi nero nell'Asia “Shaheen”. Insegue la preda ad alta velocità con potenti battiti d'ala continui. Sta diventando sempre più comune in alcune parti dell'areale, specialmente nelle città, dove può nidificare su edifici alti e nutrirsi di piccioni. Adattabile, e può essere visto in una vasta gamma di habitat; spesso incontrato in aree con scogliere ripide, così come intorno a piane di marea costiere e aree aperte con uccelli costieri.

Identificazione

The peregrine falcon has a body length of 34 to 58 cm (13–23 in) and a wingspan from 74 to 120 cm (29–47 in). The male and female have similar markings and plumage but, as with many birds of prey, the peregrine falcon displays marked sexual dimorphism in size, with the female measuring up to 30% larger than the male. Males weigh 330 to 1,000 g (12–35 oz) and the noticeably larger females weigh 700 to 1,500 g (25–53 oz). In most subspecies, males weigh less than 700 g (25 oz) and females weigh more than 800 g (28 oz), and cases of females weighing about 50% more than their male breeding mates are not uncommon. The standard linear measurements of peregrines are: the wing chord measures 26.5 to 39 cm (10.4–15.4 in), the tail measures 13 to 19 cm (5.1–7.5 in) and the tarsus measures 4.5 to 5.6 cm (1.8–2.2 in).<p>The back and the long pointed wings of the adult are usually bluish black to slate grey with indistinct darker barring (see "Subspecies" below); the wingtips are black. The white to rusty underparts are barred with thin clean bands of dark brown or black. The tail, coloured like the back but with thin clean bars, is long, narrow, and rounded at the end with a black tip and a white band at the very end. The top of the head and a "moustache" along the cheeks are black, contrasting sharply with the pale sides of the neck and white throat. The cere is yellow, as are the feet, and the beak and claws are black. The upper beak is notched near the tip, an adaptation which enables falcons to kill prey by severing the spinal column at the neck. An immature bird is much browner, with streaked, rather than barred, underparts, and has a pale bluish cere and orbital ring.<p>A study shows that their black malar stripe exists to reduce glare from solar radiation, allowing them to see better. Photos from The Macaulay Library and iNaturalist showed that the malar stripe is thicker where there is more solar radiation. That supports the solar glare hypothesis.

Tassonomia

Falco peregrinus was first described under its current binomial name by English ornithologist Marmaduke Tunstall in his 1771 work Ornithologia Britannica. The scientific name Falco peregrinus is a Medieval Latin phrase that was used by Albertus Magnus in 1225. Peregrinus is Latin, meaning "one from abroad" or "coming from foreign parts". It is likely the name was used as juvenile birds were taken while journeying to their breeding location (rather than from the nest), as falcon nests are often difficult to get at. The Latin term for falcon, falco, is related to falx, meaning "sickle", in reference to the silhouette of the falcon's long, pointed wings in flight.<p>The peregrine falcon belongs to a genus whose lineage includes the hierofalcons and the prairie falcon (F. mexicanus). This lineage probably diverged from other falcons towards the end of the Late Miocene or in the Late Pliocene, about 3–8 million years ago (mya). As the peregrine-hierofalcon group includes both Old World and North American species, it is likely that the lineage originated in western Eurasia or Africa. Its relationship to other falcons is not clear, as the issue is complicated by widespread hybridization confounding mtDNA sequence analyses. One genetic lineage of the saker falcon (F. cherrug) is known to have originated from a male saker ancestor producing fertile young with a female peregrine ancestor, and the descendants further breeding with sakers.<p>Today, peregrines are regularly paired in captivity with other species such as the lanner falcon (F. biarmicus) to produce the "perilanner", a bird popular in falconry as it combines the peregrine's hunting skill with the lanner's hardiness, or the gyrfalcon to produce large, strikingly coloured birds for the use of falconers.<p>Numerous subspecies of Falco peregrinus have been described, with 19 accepted by the 1994 Handbook of the Birds of the World, which considers the Barbary falcon of the Canary Islands and coastal North Africa to be two subspecies (pelegrinoides and babylonicus) of Falco peregrinus, rather than a distinct species, F. pelegrinoides. The following map shows the general ranges of these 19 subspecies.<p>The Barbary falcon is a subspecies of the peregrine falcon that inhabits parts of North Africa; namely, from the Canary Islands to the Arabian Peninsula. There is discussion concerning the taxonomic status of the bird, with some considering it a subspecies of the peregrine falcon and others considering it a full species with two subspecies (White et al. 2013). Compared to the other peregrine falcon subspecies, Barbary falcons sport a slimmer body and a distinct plumage color pattern. Despite numbers and range of these birds throughout the Canary Islands generally increasing, they are considered endangered, with human interference through falconry and shooting threatening their well-being. Falconry can further complicate the speciation and genetics of these Canary Islands falcons, as the practice promotes genetic mixing between individuals from outside the islands with those originating from the islands. Population density of the Barbary falcons on Tenerife, the biggest of the seven major Canary Islands, was found to be 1.27 pairs/100 km2, with the mean distance between pairs being 5869 ± 3338 m. The falcons were only observed near large and natural cliffs with a mean altitude of 697.6 m. Falcons show an affinity for tall cliffs away from human-mediated establishments and presence.<p>Barbary falcons have a red neck patch, but otherwise differ in appearance from the peregrine falcon proper merely according to Gloger's rule, relating pigmentation to environmental humidity. The Barbary falcon has a peculiar way of flying, beating only the outer part of its wings as fulmars sometimes do; this also occurs in the peregrine falcon, but less often and far less pronounced. The Barbary falcon's shoulder and pelvis bones are stout by comparison with the peregrine falcon and its feet are smaller. Barbary falcons breed at different times of year than neighboring peregrine falcon subspecies, but they are capable of interbreeding. There is a 0.6–0.7% genetic distance in the peregrine falcon-Barbary falcon ("peregrinoid") complex.

Nome scientifico
Falco peregrinus
Autorità
Tunstall, 1771
Ordine
Falconiformi
Famiglia
Falconidae
Genere
Falco

Areale e habitat

Migrazione
Migratori completi

Comportamento

Comportamento migratorio: Migratori completi.

Conservazione

Tendenza della popolazione: in aumento.

Tendenza della popolazione
in aumento

Foto

Distribuzione

Canti degli Uccelli

Altri Uccelli

Moriglione

Moriglione

Aythya ferina

Anatra tuffatrice di medie dimensioni. Il maschio è distintivo, con testa ruggine scura, corpo grigio chiaro che contrasta con il petto nero, e un'ampia banda bluastra chiara sul becco. La femmina è piuttosto anonima: complessivamente grigio-marrone con marcature diffuse e chiare sulla testa. Si notino la fronte inclinata e il becco grigio scuro con una banda chiara vicino alla punta. In volo è complessivamente grigiastra (manca di una marcata striscia alare bianca). Abita laghi paludosi e orlati di canne fino a bacini aperti; localmente in mare in inverno, specialmente quando i laghi ghiacciano. Localmente in stormi, e spesso si associa a stormi invernali di Moriglioni. Si nutre principalmente immergendosi.

White-naped Friarbird

White-naped Friarbird

Philemon albitorques

6. Un melifago enorme e distintivo, marrone e bianco. La testa nuda interamente scura e le parti superiori grigio-marrone opaco contrastano fortemente con il collo e le parti inferiori uniformemente bianco crema. Abita la volta arborea, trovato singolarmente e in coppia nelle mangrovie, ai margini della foresta e in altri habitat di pianura modificati, spesso intorno ai villaggi rurali. Evita le aree densamente vegetate. Unico nel suo areale limitato nelle Isole dell'Ammiragliato. I richiami rauchi includono frasi esplosive e ripetitive “CHOO-POW”, spesso emesse in rapida successione, rendendole impossibili da ignorare. È stato anche segnalato che emette schiamazzi, strilli e guaiti.

Chinese Rubythroat

Chinese Rubythroat

Calliope tschebaiewi

Il maschio, di bell'aspetto, è grigio superiormente con una gola rosso brillante, petto nero e ventre bianco. Si notino anche le sopracciglia bianche e la striscia a “baffo”, così come i pannelli e i bordi bianchi su una coda nera. La femmina è più opaca, grigio-marrone freddo superiormente con ventre e gola bianchi. Estremamente simile all'Usignolo rubino dell'Himalaya: si noti la macchiettatura grigia sui fianchi bianchi del maschio e il “baffo” bianco (vistoso nei maschi, pallido e talvolta impercettibile nelle femmine). Si riproduce in aree aperte alpine e subalpine con arbusti sparsi e massi; l'habitat preferito è mediamente più elevato e aperto rispetto a quello dell'Himalaya. Sverna nella macchia di pianura. Il canto è una serie di gorgheggi forti e ricchi, che sono mediamente più brevi e meno vari di quelli dell'Usignolo rubino dell'Himalaya.

Inizia il tuo Viaggio di Birdwatching

Identifica gli uccelli all'aperto e porta la guida alla tua prossima osservazione.

Falco pellegrino | BirdLens