Héron pourpré

Ardea purpurea

Grand héron avec une tête rousse et un cou strié ; le juvénile est largement brun-rouille sur le dessus. Il préfère les marais d'eau douce avec de hauts roseaux et autre végétation. Souvent plus discret que le Héron cendré et rarement vu à découvert. Seulement susceptible d'être confondu avec le Héron cendré, plus grand et plus trapu, qui est globalement plus pâle et plus gris, avec un bec plus fort.

Identification

The purple heron is a large bird, 78–97 cm (31–38 in) in length with a standing height from 70 to 94 cm (28 to 37 in) and a 120–152 cm (47–60 in) wingspan. However, it is slender for its size, weighing only 0.5 to 1.35 kg (1.1 to 3.0 lb). It is somewhat smaller than the grey heron, from which it can be distinguished by its darker reddish-brown plumage, and, in adults, its darker grey back. Adults have the forehead and the crown of the head black, with a dark stripe down the back of the neck that terminates in a slender, dangling crest. This is shorter than the crest of the grey heron and does not exceed 140 mm (5.5 in). The sides of the head and the neck are buffish chestnut, with dark streaks and lines down either side of the whole the neck. The mantle is oily brown and the upper scapular feathers are elongated but not the lower ones. The rest of the upper parts and the tail are brownish grey. The front of the neck is paler than the sides and there are some elongated feathers at the base of the neck which are streaked with white, chestnut and black. The breast is chestnut brown, with some blackening at the side, and the belly and under-tail coverts are black. The brownish-yellow beak is long, straight and powerful, and is brighter in colour in breeding adults. The iris is yellow and the legs are brown at the front and yellowish behind.<p>The call is a harsh "frarnk", but is quieter and more high-pitched than that of the grey heron. It is generally a less noisy bird, though similar guttural sounds are heard emanating from the heronry. It is also less robust, and appears somewhat hollow-chested. Its head and neck are more slender and snake-like than the grey heron and its toes much longer. Unlike that bird, it often adopts a posture with its neck extending obliquely, and even nestlings tend to use this stance.

Taxonomie

There are three or four subspecies:<p>The scientific name comes from Latin ardea "heron", and purpureus, "coloured purple".

Nom scientifique
Ardea purpurea
Autorité
Linnaeus, 1766
Ordre
Pélécaniformes
Famille
Ardéidés
Genre
Ardea

Répartition et habitat

The purple heron has a mostly palaearctic distribution and breeds in Europe, Asia and Africa. The range of the western race extends from Portugal eastwards across much of central and southern Europe and parts of North Africa as far as Lake Balkhash in Kazakhstan. In Africa, the bird breeds in Senegal, down the east coast of Africa and in Madagascar. The eastern race extends from the Indian Subcontinent, eastwards to eastern China and the Philippines, and northwards to the basins of the Amur River and the Ussuri River at about 49°N. The southern race is restricted to Madagascar, and a small population of purple herons on the Cape Verde Islands is regarded as a separate race by some authorities.<p>Between August and October, birds of the western population migrate southwards to tropical Africa, returning northwards in March. Purple herons often overshoot their normal range on their return, and are vagrants to northern Europe including Britain. The eastern population is largely resident, though some birds from the northern part of the range fly southwards to Korea, Thailand and Malaysia. The African birds are resident.<p>The purple heron inhabits marshes, lagoons and lakes surrounded by dense vegetation. It may frequent mangrove swamps on the coast but it usually chooses freshwater habitats, particularly locations with Phragmites reed beds. It also visits mudflats, river banks, ditches and canals. In the Cape Verde Islands, it is more likely to be seen in the open, on arid slopes.

Migration
Migrateurs complets

Comportement

Mode de migration: Migrateurs complets.

Conservation

Tendance de la population: en déclin.

Tendance de la population
en déclin

Photos

Distribution

Chants d'Oiseaux

Autres Oiseaux

Éperonnier à queue bronzée

Éperonnier à queue bronzée

Polyplectron chalcurum

Oiseau de gibier brun foncé, endémique des forêts de montagne (800-1800 mètres) de Sumatra. Corps allongé, avec une petite tête et une longue queue rayée de noir. Les mâles sont en moyenne plus grands que les femelles et ont des taches violettes brillantes à l'extrémité des rectrices. Solitaire ; fourrage tranquillement dans le sous-bois dense, typiquement seul. Émet des « gerrr, gerrr, gerrr ! » gutturaux et au son humide, ainsi que des cris secs et stridents et des gloussements résonants.

Effraie d'Hispaniola

Effraie d'Hispaniola

Tyto glaucops

Grande espèce nocturne qui chasse au-dessus des habitats ouverts et se perche dans les zones boisées et les structures artificielles. Notez la face gris cendré et les parties inférieures chamoisées de cette espèce. L'Effraie des clochers est très similaire en taille et en forme, mais elle a une face blanche et est plus pâle en dessous. Ses cris sont similaires à ceux de l'Effraie des clochers et incluent un « shaaaaaa » rauque, presque sifflant, et un cliquetis rapide, semblable à celui d'un insecte.

Pluvier de Leschenault

Pluvier de Leschenault

Anarhynchus leschenaultii

Pluvier de taille moyenne au bec long et robuste. Les adultes nicheurs ont un masque sombre et la poitrine, le cou et le front orangés ; les femelles sont plus ternes que les mâles. Les oiseaux non-nicheurs et les immatures sont brun sable dessus et blancs dessous, avec une gorge et des « sourcils » blancs. Souvent confondu avec le Pluvier de Mongolie, et mieux distingué lorsque les deux sont présents ; recherchez une taille plus grande, un bec plus robuste et plus long, des pattes plus pâles et une apparence de tête plus grande. De plus, contrairement à certains Pluviers de Mongolie, le Pluvier de Leschenault n'a jamais de bordure noire autour de la gorge. Il niche dans les zones de haute altitude, où il préfère les habitats arides et ouverts, parfois près de l'eau. Il hiverne sur les vasières côtières et dans les estuaires.

Commencez votre Voyage d'Observation d'Oiseaux

Identifiez les oiseaux dehors et gardez le guide à portée de main pour votre prochaine observation.