White-fronted Ground-Tyrant

Muscisaxicola albifrons

Largest ground-tyrant, usually identified readily by (relatively) big size and high Andean range. Usually seen as singles or pairs foraging on bogs, but also ranges into adjacent rocky puna habitats. Plumage rather plain overall with contrasting dirty whitish forehead patch; pale wing edgings create distinctive “frosty-winged” appearance in flight. Confusion only likely with smaller Ochre-naped Ground-Tyrant, on which ochre nape can be hard to see.

Identification

The white-fronted ground tyrant (Muscisaxicola albifrons) is a species of bird in the tyrant flycatcher family Tyrannidae. It is found in Bolivia, Chile, and Peru.

Taxonomy

Genus: Muscisaxicola; Family: Tyrannidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Muscisaxicola albifrons
Authority
(Tschudi, 1844)
Order
Passeriformes
Family
Tyrannidae
Genus
Muscisaxicola

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Black-winged Lapwing

Black-winged Lapwing

Vanellus melanopterus

Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager

Rufous-winged Tanager

Tangara lavinia

Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar

Budgerigar

Melopsittacus undulatus

Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.

White-fronted Ground-Tyrant | BirdLens