Ashy Woodswallow
Artamus fuscus
A chunky, large-headed bird of open areas, usually found perched on wires or flying around in search of insects. Soft gunmetal gray with white underparts. Often found pressed together in pairs or tight groups when at rest. Sometimes flies in the same areas as swallows and swifts, but has a much thicker build, with triangular, somewhat starling-like wings. The only woodswallow throughout most of its range. Song is a somewhat myna-like series of sweet warbling and harsh chattering. Also gives nasal scolding “nyeh”, comparable to a jay or treepie.
Identification
This stocky woodswallow has an ashy grey upperparts with a darker head and a narrow pale band on the rump. The underside is pinkish grey and the short slaty black tail is tipped in white. The finch-like bill is silvery. In flight the long wing looks very broad at the base giving it a very triangular outline. The first primary is very short. The legs are short and the birds usually perch on high vantage points from which they make aerial sallies. There are no geographic variations in plumage and no subspecies have been designated.<p>Males and females are indistinguishable in the field, however an old report suggests that the sexes differ in the colour of the inside of the mouth. Young birds appear barred on the underside.
Taxonomy
Genus: Artamus; Family: Artamidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Artamus fuscus
- Authority
- Vieillot, 1817
- Order
- Passeriformes
- Family
- Artamidae
- Genus
- Artamus
Range and habitat
Woodswallows are found in a range of habitats from the plains to about 2000 m, over cultivated areas, in forest clearings and often in areas with tall palm trees. The species is widely distributed across Bangladesh, India, Nepal, Sri Lanka, Thailand, Myanmar, Laos, Malaysia and China. They are absent in the very arid regions of western India. They have been recorded on the island of Maldives.
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.