Scarlet Macaw
Ara macao
Spectacular, huge, and long-tailed parrot, wiped out from most areas by capture for the pet trade; attempts at reintroduction are taking place in some protected areas. Found very locally in lowland rainforest and adjacent semiopen areas with big trees; usually in pairs. Unmistakable, bright scarlet red overall with big yellow wing patches and mostly blue wings and rump. Calls are deep, throaty roars that carry long distances.
Identification
It is about 81 centimeters (32 in) long, of which more than half is the pointed, graduated tail typical of all macaws, though the scarlet macaw has a larger percentage of tail than the other large macaws. The average weight is about 1 kilogram (2 lb 3 oz). The plumage is mostly scarlet, but the rump and tail-covert feathers are light blue, the greater upper wing coverts are yellow, the upper sides of the flight feathers of the wings are dark blue as are the ends of the tail feathers, and the undersides of the wing and tail flight feathers are dark red with metallic gold iridescence. Some individuals may have green in the wings.<p>There is bare white skin around the eye and from there to the bill. Tiny white feathers are contained on the face patch. The upper mandible is mostly pale horn in color and the lower is black. Juveniles have dark eyes; adults have light yellow eyes.<p>It is frequently confused with the slightly larger green-winged macaw, which has more distinct red lines in the face and no yellow in the wing.<p>Scarlet macaws make very loud, high and sometimes low-pitched, throaty squawks, squeaks and screams designed to carry many kilometers to call for their groups.<p>The scarlet macaw can live up to 75 or even 90 years in captivity, although a more typical lifespan is 40 to 50 years.
Taxonomy
The scarlet macaw was formally described by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in 1758 in the tenth edition of his Systema Naturae under the binomial name Psittacus macao. The scarlet macaw is now placed in the genus Ara (Lacépède, 1799), one of 6 genera of Central and South American macaws.<p>The two subspecies can be recognized by size and color detail in the feathers on the wings:<p>In May 2013, it was announced that a team of scientists, led by Dr. Christopher M. Seabury and Dr. Ian Tizard of Texas A&M University had sequenced the complete genome of the scarlet macaw. Based on this genome, species-specific microsatellite genetic markers were developed to aid genetic studies throughout the range of the species. These genetic markers were later validated on the trace amount of DNA acquired from feathers, and applied to study red-and-green macaws in a tropical landscape where DNA can degrade very quickly. These markers were proven to be useful to study their population genetics and identification of individuals in the landscape of the Peruvian Amazon.
- Scientific name
- Ara macao
- Authority
- (Linnaeus, 1758)
- Order
- Psittaciformes
- Family
- Psittacidae
- Genus
- Ara
Range and habitat
The South American range is extensive and covers the Amazon forest, extending to Peru east of the Andes, to Bolivia. In Bolivia, it is common in the Aquicuana Reserve, located in the Beni Department, near the city of Riberalta, the Capital of the Bolivian Amazon.<p>In Central America, the range extends from extreme eastern and southern Mexico and Panama through Guatemala, El Salvador, Honduras and Belize, the island of Coiba and infrequently on the mainland of Panama, and in Costa Rica in isolated regions on the Pacific Coast; the Nicoya Peninsula the Carara National Park and Peninsula de Osa.<p>The scarlet macaw has escaped or been deliberately released in to Florida, but there is no evidence that the population is breeding and may only persist due to continuing releases or escapes. An introduced population exists in Puerto Rico.<p>Scarlet macaws inhabit humid lowland subtropical rain forests, open woodlands, river edges, and savannas.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.