James's Flamingo
Phoenicoparrus jamesi
Rather local; found at salt lakes and bogs in the high Andes. Associates readily with Chilean and Andean Flamingos, although each species often stays slightly apart within mixed groups. James’s is the smallest New World flamingo best identified by its relatively short, stubby bill, which is yellow with a black tip. Adult and older immature have distinctive red legs and feet (can be whitish when caked with dried salt). Immature is whitish overall, like other immature flamingos.
Identification
The James's flamingo is smaller than the Andean flamingo, and is about the same size as the Old World species, the lesser flamingo. A specimen of the bird was first collected by Charles Rahmer, who was on a collecting expedition sponsored by Harry Berkeley James, (1846–1892, a manager of a Chilean saltpetre mine born in Walsall, England) after whom the bird was named. It typically measures about 90–92 cm (2.95–3.02 ft) long and weighs about 2 kg (4.4 lb). James's flamingos have a very long neck made up of 19 long cervical vertebrae, allowing for a large range of movement and rotation of the head. They are also distinctive for their long, thin legs. The knee is not externally visible: it is located at the top of the leg. The joint at the middle of the leg, which may be mistaken for the knee joint, is actually the ankle joint. Its plumage is very pale pink, with bright carmine streaks around the neck and on the back. When it is perched, a small amount of black can be seen in its wings; these are the "flight feathers". They have bright red skin around their eyes, which in adults are yellow. Their legs are brick red and their bills are bright yellow with a black tip. <p>The James's flamingo is similar to most of the flamingo species in South America, but the Chilean flamingo is pinker, with a longer bill (which is not yellow), and the Andean flamingo is larger, with more black in the wings and bill, and with yellow legs. The easiest way to distinguish James's flamingos is by their lighter-colored feathers and the bright yellow on their bills. A good method to distinguish the two Phoenicoparrus flamingo species from other flamingo species is to look at their feet. The two Phoenicoparrus species have three toes but no hallux. The feet of the other three species of flamingos have three forward-facing toes and a hallux.<p>Newly hatched flamingos are gray or white. Their feathers acquire a pink color by the time they are around 2 or 3 years old, due to their carotene-rich diet. The chemicals that color their feathers are the terpenoids: alpha- and beta-carotenes (similar to carotene in carrots). An adult has 12 major feathers designed for flight on each wing. The body is covered in contour feathers, which protect the bird and also help with waterproofing (due to a secretion of oil at the base of the feathers). When the birds are roosting, they face into the wind so that the rain will not blow upwards and soak the underside of their feathers. <p>Their plumage is pale pink, with bright carmine streaks around their necks and on their backs. When they are perching, a small amount of black can be seen in the wings; these are the flight feathers mentioned above. There are typically 12 to 16 tail feathers. James's flamingos molt their wing- and body feathers according to their breeding schedule and the color of the new feathers depends on the nature of their diet. There is no difference in color between males and females.<p>All flamingo species are capable of flying. The flight feathers are easily distinguished in James's flamingos as they are the only black feathers on the bird. To begin flying, they run a few steps and then begin to flap their wings. When they want to land, they repeat this process in reverse, and as they touch down to a surface, they continue to run as they decelerate and stop flapping their wings. When migrating in a flock, flamingos have been observed to fly at speeds of up to 37 mph (60 km/h). But they may not reach this speed when traveling shorter distances.
Taxonomy
Genus: Phoenicoparrus; Family: Phoenicopteridae; Order: Phoenicopteriformes.
- Scientific name
- Phoenicoparrus jamesi
- Authority
- (Sclater, PL, 1886)
- Order
- Phoenicopteriformes
- Family
- Phoenicopteridae
- Genus
- Phoenicoparrus
Range and habitat
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.