Black-and-white Mannikin
Spermestes bicolor
Small, big-billed, short-tailed waxbill. Shows profound geographical variation: a rufous back in southeastern Africa, and a black back in central and western Africa. Black-backed birds vary from having white barring on the wings and tail to having completely black wings and tail. Juveniles are very drab and brown but can usually be identified by their association with adults. Found in forest, moist woodland, and gardens, often in patches of seeding grass. Usually in small flocks. Call is a descending “teew”. Similar to Bronze Mannikin but has an all-blue bill and never shows a brown back.
Identification
The black-and-white mannikin (Spermestes bicolor) also black-and-white munia or red-backed mannikin, is a species of estrildid finch, widely present throughout sub-Saharan Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 4,200,000 km2 (1,600,000 sq mi). It is found in moist savanna and subtropical or tropical moist lowland forest habitat. The status of the species is evaluated as least concern. They are seedeaters, but are known to feed on algae. The black-and-white mannikin was formally described in 1843 by the British zoologist and collector Louis Fraser from a specimen collected near Cape Palmas in Liberia. He placed the species in the genus Amadina and coined the binomial name Amadina bicolor. The black-and-white mannikin is now one of the four species placed in the genus Spermestes that was introduced in 1837 by William Swainson. Four subspecies are recognised: S. b. bicolor (Fraser, 1843) – Guinea-Bissau to Cameroon S. b. poensis (Fraser, 1843) – south Cameroon to south Sudan, southwest Ethiopia, west Kenya and the island of Bioko S. b. woltersi (Schouteden, 1956) – southeast DR Congo and northwest Zambia S. b. nigriceps Cassin, 1852 – central Kenya and south Somalia to east Angola, Zambia, Zimbabwe and east South Africa The subspecies S. b. woltersi and S. b. nigriceps have sometimes been considered as a separate species, the red-backed mannikin.
Taxonomy
Genus: Spermestes; Family: Estrildidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Spermestes bicolor
- Authority
- (Fraser, 1843)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Estrildidae
- Genus
- Spermestes
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Snow Mountain Robin
Petroica archboldi
A fairly small, localised bird of bare, rocky slopes above the treeline on certain peaks in the Snow Mountains. Overall sooty grey color, paler on the sides and belly, a narrow white band on the forehead and a large red patch on the chest. Perches on rocks from where it scans for prey. Unmistakable in its habitat. Voice, some harsh rasping notes.

Bearded Wood-Partridge
Dendrortyx barbatus
Very elusive, chickenlike bird of humid evergreen forest in foothills and highlands; scarce and very local in eastern Mexico where it is endemic. Usually in pairs or small groups on the forest floor. May be seen beside quiet trails and roads early and late in the day; runs away quickly and rarely flies. Note the blue-gray face and throat, red bill and eyering, and rusty breast. Loud rollicking songs are given mainly early and late in the day and most often reveal its presence.

Coleto
Sarcops calvus
A fairly large bird of forest canopy and more open wooded areas from the lowlands to low elevations in the mountains. Often seen on exposed snags. Pale gray from the back of the neck down the back to the rump and the sides. The rest of the underparts and wings are black. Head mostly covered with bare pink skin. Unmistakable. Voice includes a mixture of clicks, squeals, metallic warbling, and piping notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.