Thick-billed Murre
Uria lomvia
Black-and-white seabird; breeds in colonies on rocky islands and cliffs. Spends the rest of the year on the ocean, when it is seldom seen from land. Bill is shorter and thicker than Common Murre, but difficult to judge at a distance. Note blacker plumage, cleaner sides, and limited amount of white on throat in winter. These features help separate it from Common Murre and Razorbill. Usually single or in loose small groups; in the Atlantic, sometimes seen in loose association with a flock of Razorbills. Frequently dives underwater searching for fish.
Identification
Since the extinction of the great auk in the mid-19th century, the murres are the largest living members of the Alcidae. The thick-billed murre and the closely related common guillemot (or common murre, U. aalge) are similarly sized, but the thick-billed still bests the other species in both average and maximum size. The thick-billed murre measures 40–48 cm (16–19 in) in total length, spans 64–81 cm (25–32 in) across the wings and weighs 736–1,481 g (26.0–52.2 oz). The Pacific race (U. l. arra) is larger than the Atlantic race, especially in bill dimensions.<p>Adult birds are black on the head, neck, back and wings with white underparts. The bill is long and pointed. They have a small rounded black tail. The lower face becomes white in winter. This species produces a variety of harsh cackling calls at the breeding colonies, but is silent at sea.<p>They differ from the common murre in their thicker, shorter bill with white gape stripe and their darker head and back; the "bridled" morph is unknown in U. lomvia – a murre has either a white eye-stripe, or a white bill-stripe, or neither, but never both; it may be that this is character displacement, enabling individual birds to recognize conspecifics at a distance in the densely packed breeding colonies as the bridled morph is most common by far in North Atlantic colonies where both species of guillemots breed. In winter, there is less white on the thick-billed murre's face. They look shorter than the common murre in flight. First year birds have smaller bills than adults and the white line on the bill is often obscure, making the bill an unreliable way to identify them at this age. The head pattern is the best way to distinguish first-year birds from common murres.
Taxonomy
Genus: Uria; Family: Alcidae; Order: Charadriiformes.
- Scientific name
- Uria lomvia
- Authority
- (Linnaeus, 1758)
- Order
- Charadriiformes
- Family
- Alcidae
- Genus
- Uria
Range and habitat
The thick-billed murre is distributed across the polar and sub-polar regions of the Northern Hemisphere where four subspecies exist; one lives on the Atlantic and Arctic oceans of North America (U. l. lomvia), another on the Pacific coast of North America (U. l. arra), and two others that inhabit the Russian arctic (U. l. eleonorae and U. heckeri). Thick-billed murres spend all of their lives at sea in waters which remain below 8°C, except during the breeding season where they form dense colonies on cliffs.
- Breeding range
- NA, PAL : HolArctic, high and low Arctic (locally temperate) coasts
- Non-breeding range
- s of pack-ice, to coastal New York
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Swallow-tailed Manakin
Chiroxiphia caudata
A very common inhabitant of humid forests. Small chunky manakin with elongated central tail feathers. Males are unmistakable with their blue bodies, black wings and head, and red crown. Females are uniformly green with a dark eye and pale legs and bill. Very noisy at the display lek where males can be heard from a long way off delivering soft “kua-a-a-a” notes.

Yellow-legged Brushturkey
Talegalla fuscirostris
A large, black ground bird of lowland rainforest. Bare gray facial skin, black bill and bright yellow legs. It is very shy and forages on the forest floor for fallen fruit, invertebrates and even small lizards. Sleeps up in the trees. Co-occurs with other similar-sized black birds, but bright yellow legs are unmistakable. More often heard than seen. Call a raucous “rawk! rak-rak-rak-rak!” with a longer, lower first note and the subsequent ones repeated.

Royal Spoonbill
Platalea regia
Conspicuous large white bird with a long, spoon-shaped bill, black facial skin, legs. Breeding adult develops long white plumes on the back of head. Often feeds in shallow wetlands, either singly or in small flocks. Submerges bill and makes a sweeping motion to feed.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.