Yellow-rumped Tinkerbird
Pogoniulus bilineatus
Small, handsome, black-and-white barbet. Always shows bold white stripes on the face. The rump color varies geographically, from pale yellow to gold. Found in forest and thick woodland. The call varies geographically. In some areas, gives a slow series of several “poop” notes. Elsewhere, gives a longer and faster series. On the coast of East Africa, gives a very fast trilled series. Similar to Yellow-throated Tinkerbird, but the facial markings are white--not yellow.
Identification
The yellow-rumped tinkerbird (Pogoniulus bilineatus) is a bird species in the family Lybiidae (African barbets), which is native to the moist tropical and subtropical regions of sub-Saharan Africa.
Taxonomy
Genus: Pogoniulus; Family: Lybiidae; Order: Piciformes.
- Scientific name
- Pogoniulus bilineatus
- Authority
- (Sundevall, 1850)
- Order
- Piciformes
- Family
- Lybiidae
- Genus
- Pogoniulus
Range and habitat
It is found in Angola, Benin, Burundi, Cameroon, Central African Republic, Republic of the Congo, Democratic Republic of the Congo, Ivory Coast, Equatorial Guinea, Eswatini, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kenya, Liberia, Malawi, Mozambique, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, South Africa, South Sudan, Tanzania, Togo, Uganda, Zambia, and Zimbabwe.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.