Roseate Tern
Sterna dougallii
Graceful pale tern with extremely long forked tail. Named for faint rosy wash on belly. Bill color varies geographically; Old World birds arrive on breeding grounds with a black bill that turns to red, while New World birds arrive with a red bill that turns darker. Similar to Common Tern, but notably whiter wings. With practice, look for shallow, choppier wingbeats to distinguish from other tern species. Widespread across the globe but local, breeding in scattered colonies, often on offshore islands. Can be found mixed in flocks with other terns on beaches, mudflats, or estuaries. Listen for harsh two-parted call "chivick."
Identification
This is a small-medium tern, 33–36 cm (13–14 in) long with a 67–76 cm (26–30 in) wingspan, which can be confused with the common tern, Arctic tern, and the larger, but similarly plumaged, Sandwich tern. The roseate tern's thin sharp bill is black, with a red base which develops through the breeding season, and is more extensive in the tropical and southern hemisphere races. It is shorter-winged and has faster wing beats than common or Arctic tern. The upper wings are pale grey and its under parts white, and this tern looks very pale in flight, like a small Sandwich tern, although the outermost primary flight feathers darken during the summer. The adults have very long, flexible tail streamers and orange-red legs. In summer, the underparts of adults take on the pinkish tinge which gives this bird its name.
Taxonomy
English naturalist George Montagu described the roseate tern in 1813. Genetically, it is most closely related to the white-fronted tern (S. striata), with their common ancestor a sister lineage to the black-naped tern (S. sumatrana).<p>This species has a number of geographical races, differing mainly in bill colour and minor plumage details.<p>S. d. dougallii breeds on the Atlantic coasts of Europe and North America, and winters south to the Caribbean and west Africa. Both the European and North American populations have been in long-term decline, though active conservation measures have reversed the decline in the last few years at some colonies, most notably at Rockabill Island off the coast of Dublin, Ireland, which now holds most of the European population (about 1200 pairs).<p>The tropical forms S. d. korustes and S. d. bangsi are resident breeders from east Africa across the Indian Ocean to Japan. They have more red on the bill. The long-billed and short-winged S. d. gracilis breeds in Australia and New Caledonia. The north-western Indian Ocean holds populations of S. d. arideensis. Some authors suggest that only three races arideensis, gracilis and nominate dougallii should be retained.
- Scientific name
- Sterna dougallii
- Authority
- Montagu, 1813
- Order
- Charadriiformes
- Family
- Laridae
- Genus
- Sterna
Range and habitat
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
In the late 19th century, these birds were hunted for their plumes which were used to decorate hats. More recently, their numbers have decreased in some regions due to increased competition and predation by large gulls, whose numbers have increased in recent times. This species, as of 2019, is the UK's rarest breeding seabird.<p>The largest European colony, accounting for more than 75% of the European population, is in Ireland, at Rockabill Island, County Dublin. In 2013, 1213 pairs nested at Rockabill. The colony at Lady's Island Lake, County Wexford, is also of crucial importance, with 155 pairs nesting there in 2013.<p>With their favouring partly hidden nest sites, the provision of nestboxes has proven a dramatic conservation success, with the birds taking to them very readily. This results in greatly increased breeding productivity with the protection given to the young from predatory birds like herring gulls. At one colony on Coquet Island, Northumberland, the population rose from 25 pairs (1997) to 92 pairs (2005) after nestboxes were provided. Similar measures have been undertaken at the Anglesey tern colonies along with clearance of vegetation, in particular Tree Mallow. In 2018, for the first time in more than a decade, a pair fledged two chicks on the Skerries, off Anglesey after a RSPB project over previous years involving wardening, newly designed nest boxes being placed strategically around the islands along with lures playing roseate tern calls and hand-made decoys.<p>In the UK the roseate tern has been designated for protection under the official government's national Biodiversity Action Plan. One of the main reasons given in the UK plan for threat to the species is global warming, creating an alteration of vertical profile distribution for its food source fishes. The roseate tern is one of the species to which the Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA) applies.<p>The Canadian Wildlife Service lists the roseate tern as Threatened. The U.S. Department of Interior lists the northeastern population as Endangered and the Caribbean population as Threatened.
- Population trend
- unknown
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.