Pale-bellied Hermit
Phaethornis anthophilus
Large, long-tailed hermit found in northern Colombia and western Venezuela. Like many other hermits, the bill is long and decurved and the central tail feathers are elongated with white tips. Note the pale eyebrow that contrasts with its black mask. Also note whitish underparts and dull greenish upperparts without bright rufous tones. Fairly common in lower levels of dry forests, mangroves, and plantations. Most frequently seen visiting Heliconia flowers.
Identification
The pale-bellied hermit is about 13 cm (5.1 in) long. Males weigh 4.5 to 5.5 g (0.16 to 0.19 oz) and females 4 to 5 g (0.14 to 0.18 oz). This medium-sized hermit has dark green to olive green upperparts and light gray underparts. The face has a black "mask" with a buffy supercilium and a mostly white throat. The male's bill is almost straight and the female's is decurved. P. a. hyalinus has more bluish green upperparts and paler underparts than the nominate. Members of the suggested P. a. fuscicapillus have shorter wings and bills than the rest of the nominate.
Taxonomy
Though the scale-throated hermit is a member of the large genus Phaethornis it seems to have no close relatives, and at one time was placed in its own genus, Ametrornis. It has two subspecies, the nominate P. a. anthophilus and P. a. hyalinus. It has been suggested that a third subspecies, P. a. fuscicapillus, be split from anthophilus. A putative subspecies P. a. fuliginosus was based on a melanistic morph that as of 2021 had not been identified to species.
- Scientific name
- Phaethornis anthophilus
- Authority
- (Bourcier, 1843)
- Order
- Apodiformes
- Family
- Trochilidae
- Genus
- Phaethornis
Range and habitat
The nominate subspecies of pale-bellied hermit taken as a whole is found in central Panama; northern, central, and eastern Colombia; and western and northern Venezuela. The suggested P. a. fuscicapillus is the population in Colombia's Eastern Andes and possibly includes the Venezuelan population as well. P. a. hyalinus is found only on the Pearl Islands off the Pacific coast of Panama.<p>The pale-bellied hermit mostly inhabits semi-deciduous forest and also drier woodland, secondary forest, gallery forest, plantations, and brushy and thorny landscapes. In elevation it ranges from sea level to about 1,500 m (4,900 ft).
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.