Brown-capped Redstart
Myioborus brunniceps
Attractive warbler of montane forest in Bolivia and northwestern Argentina. The broken white eye-ring helps distinguish it from other redstarts in Bolivia, and it is the only redstart found in Argentina. Also note the yellow underparts, rusty crown, and white underside of the tail. Feeds actively at low to middle levels of the forest and sometimes joins mixed-species flocks. Song is a high-pitched, ascending trill.
Identification
Attractive warbler of montane forest in Bolivia and northwestern Argentina. The broken white eye-ring helps distinguish it from other redstarts in Bolivia, and it is the only redstart found in Argentina. Also note the yellow underparts, rusty crown, and white underside of the tail. Feeds actively at low to middle levels of the forest and sometimes joins mixed-species flocks. Song is a high-pitched, ascending trill.
Taxonomy
Genus: Myioborus; Family: Parulidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Myioborus brunniceps
- Authority
- (d'Orbigny & Lafresnaye, 1837)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Parulidae
- Genus
- Myioborus
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.