Cedar Waxwing
Bombycilla cedrorum
Plump, smooth-plumaged bird with distinctive thin, high-pitched call. Adults have a sleek crest, black mask, pale yellow wash on the belly, and yellow-tipped tail. Juveniles are drabber than adults, with coarse streaking on the breast and a reduced mask. Widespread and fairly common in open woodlands, orchards, and shrubby areas throughout most of North America. Winter range is variable and somewhat dependent on fruit crops; sometimes ventures as far south as Panama. Often gathers in large flocks, especially around fruiting trees. Compare with Bohemian Waxwing in the northern part of range; Cedar is smaller, browner, and has a white (not rufous) undertail.
Identification
Cedar waxwings are medium-sized birds approximately 6–7 in (15–18 cm) long and weighing roughly 30 g (1 oz). Wingspan ranges from 8.7 to 11.8 in (22 to 30 cm). They are smaller and browner than their close relative, the Bohemian waxwing (which breeds farther to the north and west). Their markings are a "silky, shiny collection of brown, gray, and lemon-yellow, accented with a subdued crest, rakish black mask, and brilliant-red wax droplets on the wing feathers." These droplets may be the same colour as the madrone berries they are known to eat. These birds' most prominent feature is this small cluster of red wax-like droplets on tips of secondary flight feathers on the wings, a feature they share with the Bohemian waxwing (but not the Japanese waxwing). These wax-like droplets are attributed to the pigmented and medullary layers of the secondary tip being surrounded by a transparent cuticle. The wings are "broad and pointed, like a starling's." The tail is typically yellow or orange depending on diet. Birds that have fed on berries of introduced Eurasian honeysuckles while growing tail feathers will have darker orange-tipped tail-feathers. The tail is somewhat short, and square-tipped. Adults have a pale yellow belly. The waxwing's crest often "lies flat and droops over the back of the head." It has a short and wide bill. The waxwing's black mask has a thin white border. Immature birds are streaked on the throat and flanks, and often do not have the black mask of the adults. Males and females look alike.<p>The flight of waxwings is strong and direct, and the movement of the flock in flight resembles that of a flock of small pale European starlings. Cedar waxwings fly at 40 km/h (25 mph) and fly at an altitude of 610 m (2,000 ft).<p>Cedar waxwings are also known as the southern waxwing, Canada robin, cedar bird, cherry bird, or recellet.<p>The oldest observed cedar waxwing was eight years and two months old.<p>The two common calls of these birds include very high-pitched whistles and buzzy trills about a half second long often represented as see or sree. Its call can also be described as "high, thin, whistles." They call often, especially in flight.
Taxonomy
Genus: Bombycilla; Family: Bombycillidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Bombycilla cedrorum
- Authority
- Vieillot, 1808
- Order
- Passeriformes
- Family
- Bombycillidae
- Genus
- Bombycilla
Range and habitat
Preferred habitat consists of trees at the edge of wooded areas, or forests, especially those that provide access to berry sources as well as water. They are frequently seen in fruiting trees. Waxwings are attracted to the sound of running water and like to bathe in and drink from shallow creeks. In urban or suburban environments, waxwings often favour parkland with well-spaced trees;golf courses, cemeteries, or other landscaping with well-spaced trees; bushes that provide berries; and a nearby water source such as a fountain or birdbath. Also look for them near farms, orchards, and gardens, particularly those with fruiting trees or shrubs.<p>Outside the breeding season, cedar waxwings often feed in large flocks numbering hundreds of birds. This species is nomadic and irruptive, with erratic winter movements, though most of the population migrates farther south into the United States and beyond, sometimes reaching as far as northern South America. They will move in huge numbers if berry supplies are low. Rare vagrants have reached western Europe, and there are two recorded occurrences of cedar waxwing sightings in Great Britain. Individual Bohemian waxwings will occasionally join large winter flocks of cedar waxwings.
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.