Pied Avocet

Recurvirostra avosetta

Striking and essentially unmistakable, with elegant shape, boldly pied plumage, long bluish-gray legs, and long, slender, upcurved bill. Curve is stronger on female. Usually breeds in small colonies; nesting birds call noisily. Nonbreeding flocks locally number in hundreds. Feeds while wading or swimming, sweeping its bill side to side. Most common in coastal wetlands and brackish lagoons and estuaries, but will also appear inland, particularly on or near large lakes.

Identification

The pied avocet is a striking white wader with bold black markings. Adults have white plumage except for a black cap and black patches in the wings and on the back. They have long, upturned bills and long, bluish legs. It is approximately 16.5–17.75 in (41.9–45.1 cm) in length of which the bill is approximately 2.95–3.35 in (7.5–8.5 cm) and the legs are approximately 3–4 in (7.6–10.2 cm). Its wingspan is approximately 30–31.5 in (76–80 cm). Males and females look alike. The juvenile resembles the adult but with more greyish and sepia tones.<p>The call of the avocet is a far-carrying, liquid, melodious kluit kluit.

Taxonomy

The pied avocet was one of the many bird species originally described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae, where it was given the binomial name of Recurvirostra avosetta. This species gets its English and scientific names from the Venetian word avosetta. It appeared first in Ulisse Aldrovandi's Ornithologia (1603). While the name may refer to black and white outfits once worn by European advocates or lawyers, the actual etymology is uncertain. Other common names include black-capped avocet, Eurasian avocet or just avocet.<p>It is one of four species of avocet that make up the genus Recurvirostra. The genus name is from Latin recurvus, "curved backwards" and rostrum, "bill". A 2004 study combining genetics and morphology showed that it was the most divergent species in the genus.

Scientific name
Recurvirostra avosetta
Authority
Linnaeus, 1758
Order
Charadriiformes
Family
Recurvirostridae
Genus
Recurvirostra

Range and habitat

Breeding range: AF, PAL : inland and coastal s British Is., Iberian Pen., far s Scandinavia (nw to sw Europe) and sw Russia to Transbaikalia (ne Russia) and ne China s through n Middle East, c Asia to ec Afghanistan, Sind and Kutch (coastal Pakistan and nw India); e and s Africa. Non-breeding range: to coastal n Africa, inland w Africa, Indian Pen., Sri Lanka, c Myanmar, c Thailand, and e China.

Breeding range
AF, PAL : inland and coastal s British Is., Iberian Pen., far s Scandinavia (nw to sw Europe) and sw Russia to Transbaikalia (ne Russia) and ne China s through n Middle East, c Asia to ec Afghanistan, Sind and Kutch (coastal Pakistan and nw India); e and s Africa
Non-breeding range
to coastal n Africa, inland w Africa, Indian Pen., Sri Lanka, c Myanmar, c Thailand, and e China
Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend
unknown

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Marañon Thrush

Marañon Thrush

Turdus maranonicus

Large, boldly marked thrush restricted to the Marañon Valley of northwestern Peru and southern Ecuador. It has brown upperparts and white underparts that are densely covered with thick, brown scales. No other adult thrush has similar markings below. Juveniles of other thrushes may show spotting on the underparts, but the marks are smaller and less contrasting, and other species are unlikely to be found together with this one. It inhabits lightly wooded areas and forest edge, often near water.

Cinereous Harrier

Cinereous Harrier

Circus cinereus

Fairly common in open country of Patagonia, often near lakes and marshes; uncommon and local northward. Male silvery gray overall with fine rusty barring below. Female and immature are grayish brown above; underparts barred on female, streaked on immature. All plumage have white rump band. Usually seen in flight, hunting low over open country with wings held in a shallow V, tilting side to side like a Turkey Vulture. Perches on ground and fence posts, not in trees or up high.

Yellow-legged Buttonquail

Yellow-legged Buttonquail

Turnix tanki

Hardly bigger than a sparrow, this odd little ground bird has a disproportionately loud song. The booming hoots the female gives during the breeding season are often the easiest way to find this species in the open grassy habitats it occupies. Females are more vividly colored than males, with a bright orange breast and nape, yellow belly, white throat, and speckled gray upperparts. Males have a faded version of the same general color scheme, but have less spotting on the breast and a tan throat.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.