Martinique Oriole
Icterus bonana
Mainly an inhabitant of forest canopies from the coast to the mountains, but also found in plantations and gardens feeding on insects, fruits, and flowers. This species is distinctively patterned with a blackish back and wings, a brown hood, and burnt-orange underparts and shoulders. No similar species occur within its range. Vocalizations include clear whistles and harsh calls.
Identification
Compared to the other orioles of the Lesser Antilles, this oriole spots the most unusual plumage coloration. The Martinique Oriole has mainly black plumage with a reddish-orange belly, and grows to 18–21 cm. The males of this species are slightly brighter than the females. It makes harsh scolding calls, and whistles. Whether females sing or not is currently being researched. It eats fruit from the canopy, berries and various insects, foraging alone, in pairs or with a group of family members. Breeding is generally observed between February–July, however breeding has been recorded in December. It is closely related to several other orioles found in the Caribbean.
Taxonomy
Genus: Icterus; Family: Icteridae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Icterus bonana
- Authority
- (Linnaeus, 1766)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Icteridae
- Genus
- Icterus
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Other Birds

Yellow-capped Pygmy-Parrot
Micropsitta keiensis
A tiny parrot of lowland and foothill forest canopy in the south and west of New Guinea. Mostly green with yellow under the tail and a yellowish crown. NW birds have a red streak on the belly. Crawls actively on trunks, even upside down, like a nuthatch. May overlap with Red-breasted and Buff-faced but Yellow-capped lacks the blue crown and buff face. Call, a shrill, descending screech “kiiiiiii!”.

Sooty Thicket-Fantail
Rhipidura threnothorax
A medium-sized, long-tailed bird of lowland forest thickets, often near streams. All over sooty-gray plumage, with a short white eye-brow, white throat and a black chest with white dots. Likes to stay in cover, where it often twitches and fans its tail. Similar to Black and White-bellied Thicket-Fantails but Sooty has a black belly, and lacks the white wing bars and white tips to the tail. More often heard than seen. Most commonly given call is three explosive, downslurred notes “tyu-tyu-tyu!”.

Garnet-throated Hummingbird
Lamprolaima rhami
Large, spectacular, and solidly built hummingbird of humid evergreen and pine-evergreen forest in mountains; uncommon. Feeds at all levels on flowers and sometimes perches on prominent high twigs. Most striking feature is the bright rusty wings, which typically flash brightly as it hovers at flowers; also note the big white spot behind the eye. Male often looks blackish below; the pink throat rarely catches the light. Female is dusky grayish below.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.