Indian Pied Starling
Gracupica contra
This sharply attired black-and-white starling has a pointed yellowish bill with an orange base. Mainly black upperparts with white belly and white rump noticeable in flight. Note the bare, deep orange patch around its eye that contrasts with its white cheek. Easternmost birds have a white, streaked forehead. Seen in loose flocks close to human habitation feeding on human refuse. Garbage dumps, damp grazing lands, and well-watered parks are its favoured haunts. Noisy with a variety of calls that includes mimicked sounds of other birds.
Identification
This myna is strikingly marked in black and white and has a yellowish bill with a reddish bill base. The bare skin around the eye is reddish. The upper body, throat and breast are black while the cheek, lores, wing coverts and rump are contrastingly white. The sexes are similar in plumage but young birds have dark brown in place of black. The subspecies vary slightly in plumage, extent of streaking of the feathers and in measurements.<p>The flight is slow and butterfly-like on round wings.<p>Leucistic individuals have been recorded.
Taxonomy
The Indian pied myna was formally described by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in 1758 in the tenth edition of his Systema Naturae under the binomial name Sturnus contra. Linnaeus based his description on the "Contra, from Bengall" that had been described and illustrated in 1738 by Eleazar Albin and the "Black and White Indian Starling" that had been described and illustrated in 1751 by George Edwards. Albin believed that "contra" was the Bengali word for this species, but this name was not known in the 19th century. Linnaeus specified the type locality as India but this was restricted to Calcutta by the British ornithologist E. C. Stuart Baker in 1921. In the past the Indian pied myna has been included in the genera Sturnus and Sturnopastor but based on results from molecular phylogenetic analysis published in 2008 it is now placed in the resurrected genus Gracupica that had been introduced in 1831 by the French naturalist René Lesson.<p>Two subspecies are recognised:<p>It is found mainly along the Gangetic plains extending south into Andhra Pradesh and east to Bangladesh. The population in northeastern India (Sadiya to Tirap and the Naga Hills) was named as sordida (originally Sturnus contra sordidus) by Sidney Dillon Ripley in 1950. This form differs from the Indian form in having reduced streaking on the shoulders and nape. The populations in Manipur south to Myanmar and east to Yunnan have the white extending over the eye and are included in the subspecies superciliaris first described by Edward Blyth in 1863.<p>A 2021 study found that G. contra represents a species complex of 3 distinct species: the Indian pied myna (G. contra sensu stricto) from most of the Indian Subcontinent, Myanmar, and Yunnan in China, with subspecies sordida and superciliaris; the monotypic Siamese pied myna (G. floweri) from Thailand and Cambodia, and the monotypic possibly extinct in the wild Javan pied myna(G. jalla), historically known from Java and Bali in Indonesia. G. jalla was likely driven to extinction in the wild due to the illegal songbird trade becoming increasingly pervasive in Indonesia, and in captivity it is likely threatened by hybridization with captured individuals of mainland pied myna species. It has been recommended to search for genetically pure members of the species in the wildlife trade for the purpose of captive breeding; a potential captive population of pure G. jalla exists at Bali Bird Park.
- Scientific name
- Gracupica contra
- Authority
- (Linnaeus, 1758)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Sturnidae
- Genus
- Gracupica
Range and habitat
The species is found mainly in the plains but in the foothills up to about 700m above sea level. They are found mainly in areas with access to open water. Their main distribution in India is from the Gangetic plains extending south to the Krishna River. Their range is increasing, with populations establishing more recently in Pakistan, Rajkot, and Bombay (since 1953), possibly aided by trade in caged birds and accidental escape. Their westerward spread in India particularly in parts of Rajasthan has been aided by changes in irrigation and farming patterns. The species has also established itself in Dubai, UAE.<p>The habitat is lowland open areas with scattered trees near water, often near human habitation. This species is often seen at sewage farms and refuse tips.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Sooty-headed Wren
Pheugopedius spadix
A medium-sized wren found in the understory of foothill forest from eastern Panama into Colombia. Appears dark rufous overall with a mostly black head and grayer crown. Look for the messy white markings on the face. Pairs can be found skulking in dense tangles within forest, where they are difficult to see. Listen for the sweet whistled song.

New Caledonian Cuckooshrike
Edolisoma anale
A mostly dark-gray cuckooshrike with distinctive dark rufous undertail coverts. Note dark eye. Locally common in remnant higher-quality hilly and montane habitat. The only other cuckooshrike regular on New Caledonia, South Melanesian Cuckooshrike, is more accepting of disturbed habitats. It also has a bright yellow eye and is notably more bluish-tinged gray than New Caledonian Cuckooshrike, and lacks the rufous vent of that species.

Russet-throated Puffbird
Hypnelus ruficollis
Chunky, stout billed, and often very conspicuous bird found mainly in dry and semi-humid forest north and west of the Andes. Note the ornate face pattern, buffy throat, and single black breast band. Similar to Two-banded Puffbird, which is found mostly east of the Andes, but never has more than one band. Pairs often perches in the open on exposed branches, wires, or fences, from which they sally out to snatch up a wide variety of prey. Song is a long series of whistles or clucks. Male and female often sing together in a noisy, chaotic duet.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.