Sao Tome Paradise-Flycatcher
Terpsiphone atrochalybeia
A distinctive long-tailed paradise-flycatcher with different-looking sexes. Male is glossy blue-black with a pale blue bill and blue eye-rings; female has a dark crown, a gray face, rusty upperparts, and pale underparts. Juvenile is like female; young male slowly turns black. A common resident throughout São Tomé in the understory and at middle levels of most habitats. The only other flycatcher within its range is the dull brown Spotted Flycatcher, a scarce migrant. Calls include a rapid electric clicking and buzzing “dzzrt-dzzrt-dzzrt.” The song is a musical repeated “swee dzee-tee che-ree.”
Identification
A distinctive long-tailed paradise-flycatcher with different-looking sexes. Male is glossy blue-black with a pale blue bill and blue eye-rings; female has a dark crown, a gray face, rusty upperparts, and pale underparts. Juvenile is like female; young male slowly turns black. A common resident throughout São Tomé in the understory and at middle levels of most habitats. The only other flycatcher within its range is the dull brown Spotted Flycatcher, a scarce migrant. Calls include a rapid electric clicking and buzzing “dzzrt-dzzrt-dzzrt.” The song is a musical repeated “swee dzee-tee che-ree.”
Taxonomy
Genus: Terpsiphone; Family: Monarchidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Terpsiphone atrochalybeia
- Authority
- (Thomson, 1842)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Monarchidae
- Genus
- Terpsiphone
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Other Birds

Sangihe Scops-Owl
Otus collari
A small, cryptically patterned brown owl confined to the island of Sangihe. Largely brown with scattered black streaks and patches and some indistinct pale markings on the wings. Occurs in forest, plantations, and patches of trees from the lowlands into the foothills. Unmistakable: the only small owl on the island, and the only one there with ear tufts. Gives a strident, high-pitched single “peuw” song note.

Diuca Finch
Diuca diuca
Distinctive and attractive “finch” (actually a tanager); common in lowlands and foothills of central Chile and Argentina, uncommon south into Patagonia. Feeds on ground and often seen on gravel roadsides, lawns, and stony slopes, where it moves with a distinctive shuffling gait. Often in small flocks, associating readily with other seed-eating birds. Big white tail corners show in flight and when flushed off roadsides. Song of fairly loud, bright chips is given from perch such as atop a bush or wire.

Blue Mountain Vireo
Vireo osburni
A stout, plain vireo of woodlands with dense foliage, preferring higher elevation and wetter forests. This species lacks facial markings or wingbars of other Caribbean vireos. Its thick dark bill separates it from all warblers. This is a secretive species, typically first detected by vocalizations. The song is loud somewhat musical trill with a modest crescendo-decrescendo pattern. The call is a loud brrrrr, dropping in pitch towards the end.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.