Collared/Marañon Antshrike

Thamnophilus bernardi/shumbae

Stout-billed antshrike found in arid areas of western Ecuador and northwestern Peru. Male is brown and white with a black head, throat, and breast; tail is black with a white tip. Female is brown and buff with a black face speckled with white. Both sexes have a bushy crest and bold wing markings. Birds in the Marañon drainage look a bit different; males have paler faces and less black on the underparts; females have whiter underparts. Inhabits deserts, dry scrub, and deciduous forest understory. Song is a very fast, nasal trill that ends on a longer, higher note.

Identification

The collared antshrike is 16.5 to 18 cm (6.5 to 7.1 in) long and weighs 30 to 38 g (1.1 to 1.3 oz). Members of genus Thamnophilus are largish members of the antbird family; all have stout bills with a hook like those of true shrikes. Both sexes of this species have a bushy crest. Adult males of the nominate subspecies have a black crown and crest; their forehead has white spots. Their lores are grayish white on an otherwise black face. They have a white collar that connects to the white underparts. Their upperparts are mostly dull rufous brown with a hidden white patch between the scapulars. Their wings are dark brown with white or buffy brown edges on the coverts and flight feathers. Their tail is black with white tips on the feathers and white edges on the outermost pair. Their throat is black with white scaling on its upper part and sides; the black extends onto the breast as a point. The rest of their underparts are mostly white with a buff wash on the flanks. Adult females have a black and white forehead, a dark rufous brown crest, and a black rear crown. (Some individuals have an almost entirely black crown.) Their face is dark gray with thin white streaks. Their collar is buff and like the male's connects to their upperparts. Their back is dark reddish brown with some white on the feather bases and wide white edges on the scapulars; their rump is a paler reddish brown than their back. Their wing coverts are dark brown or blackish with wide buff edges and tips; their flight feathers are brown with reddish brown edges. Their tail is dull rufous. Their throat is white or whitish buff with gray mottling and their breast and belly are buff. Immature males resemble adult females with the addition of a black patch on the center of the throat and upper breast. Both sexes have a chestnut brown iris, a black maxilla, a black-tipped blue-gray mandible, and blue-gray legs and feet.<p>Both sexes of subspecies T. b. shumbae differ from the nominate. Males have more white on the lores and face. Their upperparts are gray-brown. Their chin is white or pale gray with black only on the center of the lower throat and upper breast. Females are paler overall than the nominate, especially their underparts. Their crown is a brighter rufous than the nominate's, they have minimal black on their hindcrown, and their face has more white. The edges and tips of their wing coverts are white and their flight feathers have pale cinnamon edges. Their underparts are white with a pale buff wash on the breast and flanks. Their crissum is pale buff.

Taxonomy

The collared antshrike was described by the French naturalist René Lesson in 1844 and given the binomial name Thamnophilus bernardi (the genus was misspelled as Tamnophilus) with the type locality of Guayaquil in Ecuador. The specific epithet honors Captain Bernard, a French mariner and collector from Bordeaux. The collared antshrike was subsequently placed in the genus Sakesphorus. A molecular phylogenetic study published in 2007 found that Sakesphorus was polyphyletic and that three species including the collared antshrike were embedded within a clade containing members of Thamnophilus. The collared antshrike was therefore moved back to its original genus.<p>The collared antshrike's further taxonomy is unsettled. The South American Classification Committee of the American Ornithological Society, the International Ornithological Committee, and the Clements taxonomy assign it two subspecies, the nominate T. b. bernardi (Lesson, 1844) and T. b. shumbae (Carriker, 1934). Carriker described shumbae as a subspecies but BirdLife International's Handbook of the Birds of the World (HBW) treats it as a separate species, the "Maranon antshrike".<p>This article follows the one-species two-subspecies model.

Scientific name
Thamnophilus bernardi/shumbae
Authority
Lesson, RP, 1844
Order
Passeriformes
Family
Thamnophilidae
Genus
Thamnophilus

Range and habitat

The collared antshrike has a disjunct distribution. The nominate subspecies has by far the larger range. It is found along the Pacific slope from west-central Ecuador's Manabí and Guayas provinces south into northwestern and north-central Peru as far as northern Ancash Department. Subspecies T. b. shumbae is found in north-central Peru in the watersheds of the Marañón River and its tributary the Chinchipe River. The species inhabits deciduous forest, arid scrublands, and shrubby secondary forest. In elevation it mostly ranges up to 1,500 m (4,900 ft) but locally to 1,850 m (6,100 ft) in Ecuador, to 1,200 m (3,900 ft) in western Peru, and to 1,950 m (6,400 ft) in the Marañón Valley.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Black-winged Lapwing

Black-winged Lapwing

Vanellus melanopterus

Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager

Rufous-winged Tanager

Tangara lavinia

Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar

Budgerigar

Melopsittacus undulatus

Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.

Collared/Marañon Antshrike | BirdLens