Golden-throated Barbet
Psilopogon franklinii
Large green barbet with a broad black bandit’s mask, a pale gray face, and a black-and-yellow crown. Yellow-orange throat patch is small and sometimes missed when seen poorly. Like most other barbets, sluggish and difficult to see, usually encountered foraging quietly or sitting still in the canopy. Song is usually a long steady series of loud hiccupping two-syllabled hoots, but these sometimes sound more plaintive and whistled.
Identification
The golden-throated barbet is vivid green above with paler yellowish-green plumage below, deep blue wings and verditer underneath the tail. Its bill is dusky black, and it is black around the eyes. Its forehead is crimson and its throat orange. Its legs are greenish.It is 20.5–23.5 cm (8.1–9.3 in) long and weighs 50–101 g (1.8–3.6 oz).
Taxonomy
Bucco franklinii was the scientific name proposed by Edward Blyth in 1842 who described a vivid green barbet with a golden throat collected in Darjeeling.It was placed in the genus Megalaima proposed by George Robert Gray in 1842 who suggested to use this name instead of Bucco. In the 19th and 20th centuries, the following golden-throated barbet zoological specimens were described:<p>Molecular phylogenetic research of barbets revealed that the birds in the genus Megalaima form a clade, which also includes the fire-tufted barbet, the only species placed in the genus Psilopogon at the time. Barbets formerly placed in this genus were therefore reclassified under the genus Psilopogon.Two golden-throated barbet subspecies are recognised as of 2014:
- Scientific name
- Psilopogon franklinii
- Authority
- (Blyth, 1842)
- Order
- Piciformes
- Family
- Megalaimidae
- Genus
- Psilopogon
Range and habitat
The golden-throated barbet is resident in Nepal, India, Bhutan, Myanmar, Thailand, Malaysia, Laos, Vietnam and mainland China. Its presence in Bangladesh is uncertain. It inhabits tropical and subtropical moist forests at elevations of 900 to 2,700 m (3,000 to 8,900 ft).
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Snow Mountain Robin
Petroica archboldi
A fairly small, localised bird of bare, rocky slopes above the treeline on certain peaks in the Snow Mountains. Overall sooty grey color, paler on the sides and belly, a narrow white band on the forehead and a large red patch on the chest. Perches on rocks from where it scans for prey. Unmistakable in its habitat. Voice, some harsh rasping notes.

Bearded Wood-Partridge
Dendrortyx barbatus
Very elusive, chickenlike bird of humid evergreen forest in foothills and highlands; scarce and very local in eastern Mexico where it is endemic. Usually in pairs or small groups on the forest floor. May be seen beside quiet trails and roads early and late in the day; runs away quickly and rarely flies. Note the blue-gray face and throat, red bill and eyering, and rusty breast. Loud rollicking songs are given mainly early and late in the day and most often reveal its presence.

Coleto
Sarcops calvus
A fairly large bird of forest canopy and more open wooded areas from the lowlands to low elevations in the mountains. Often seen on exposed snags. Pale gray from the back of the neck down the back to the rump and the sides. The rest of the underparts and wings are black. Head mostly covered with bare pink skin. Unmistakable. Voice includes a mixture of clicks, squeals, metallic warbling, and piping notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.