New Caledonian Myzomela

Myzomela caledonica

Striking red, black, and whitish myzomela found throughout New Caledonia, though preferring areas with native habitat. Male has red head and chest, black back, wings, and tail, and whitish flanks. Female much plainer, mostly brown with faint reddish tinge on face. Notably smaller than other honeyeaters on New Caledonia.

Identification

The New Caledonian myzomela (Myzomela caledonica) is a species of bird in the honeyeater family Meliphagidae. The species is sometimes considered to be conspecific with (the same species as) the scarlet myzomela of Australia. It is endemic to New Caledonia, where it occurs on the island of Grande Terre and the Isle of Pines. In New Caledonia its natural habitat is humid rainforest, stunted hill forest and savanna woodland. It has also moved into modified habitat such as plantations and gardens. It is around 11 cm in length and typically weighs 6.5 to 8 grams. The males are slightly heavier than the females. The plumage of this species also varies by sex, with the male having a scarlet head, breast and back, black wings and tail and a white belly and rump. The female has a dull brown head, breast and back with a slight red wash on the face, and duller wings and belly. Juvenile birds resemble the female.

Taxonomy

Genus: Myzomela; Family: Meliphagidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Myzomela caledonica
Authority
Forbes, WA, 1879
Order
Passeriformes
Family
Meliphagidae
Genus
Myzomela

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

El Oro Parakeet

El Oro Parakeet

Pyrrhura orcesi

Rare and endangered parakeet endemic to foothill cloud forest in southwestern Ecuador. It is mostly green with red on forehead, shoulder, and undertail. Flight feathers are blue, which is usually only evident in flight. Also note the whitish eyering and rather long tail. Usually encountered in small flocks that fly from tree to tree, screeching as they go. Most of the known population is found in and around the Buenaventura Reserve, where the birds are successfully using artificial nest boxes.

Exclamatory Paradise-Whydah

Exclamatory Paradise-Whydah

Vidua interjecta

A nest parasite that lays its eggs in the nests of pytilias. As with other whydahs, breeding males are spectacular and bizarre, whereas non-breeding males and females are drab and inconspicuous. Breeding males are mostly black, with a rufous collar and a long tail with an odd widened area at its base. Non-breeding males and females have a brownish back, pale underparts, and a reddish bill. Generally scarce and local in broadleaf woodland and lush savanna. Breeding male similar to other paradise-whydahs, but has a longer tail than Sahel Paradise-Whydah, a shorter and thicker-based tail than Togo Paradise-Whydah, and a slightly shorter tail and more rufous collar than Eastern Paradise-Whydah. Non-breeding male and female can be cautiously identified by their combination of a reddish bill, pinkish legs, and simple facial pattern. Not very vocal, but does imitate pytilia vocalizations. 

Chinese Shortwing

Chinese Shortwing

Brachypteryx sinensis

Shy and skulky ground-dweller of hill forests with dense undergrowth; especially favors damp, dark areas near streams, fallen trunks, and accumulated debris. Male is slate-blue, with paler undertail and lower belly; also note his thin white eyebrow. Female is dark dirt-brown, with paler underparts and a faint rufous eyering. Difficult to see in tangled understory, but can be readily detected through the male’s song, a series of pure, short whistles followed by a quick jumble of notes, which sometimes include a buzz. Calls include a “tchik” and a rattling series.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.