Rufous-bellied Woodpecker
Dendrocopos hyperythrus
A beautiful woodpecker with three disjunct populations: an eastern one which breeds in northeastern China and Russia and winters in southeastern China, a western one in the Himalayas, and a southern one in southern mainland Southeast Asia. In all populations, note bright orange neck and belly, as well as black-and-white spotted wings. Bright red crown is found only on the male; the female has a patchy black and white one. Can be found in a wide range of foothill and lowland forest; favors mixed evergreen forests in the Himalayas, and open dry forest in Southeast Asia. Gives a range of rapid chattering calls and has a short, rapid drum which trails off towards the end.
Identification
The rufous-bellied woodpecker ranges in length from about 19 to 23 cm (7.5 to 9.1 in). The male has a red crown while the female has a black crown, speckled with white. Both sexes have a black mantle and back, while the wings are black barred with white. The upper tail is black, with some white barring on the outer two pairs of feathers. The face is white and the throat and underparts are a uniform cinnamon or rufous. The lower belly is black barred with white and the under-tail converts are red or pink. The iris is chestnut, the upper mandible of the beak is black and the lower mandible grey, and the legs are grey or olive.
Taxonomy
Genus: Dendrocopos; Family: Picidae; Order: Piciformes.
- Scientific name
- Dendrocopos hyperythrus
- Authority
- (Vigors, 1831)
- Order
- Piciformes
- Family
- Picidae
- Genus
- Dendrocopos
Range and habitat
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Bare-legged Owl
Margarobyas lawrencii
A charming owl with large dark eyes, bushy white or buff eyebrows, and a buffy mustache. At night hunts woodlands or open areas with large trees; during the day roosts in tree cavities or caves. Its song is a distinctive accelerating soft “hoo-hoo-hoo-hoo-hoo…” that has a “bouncing ball” rhythm; occasionally gives a screech. No similar species within its range.

Antillean Crested Hummingbird
Orthorhyncus cristatus
A perky, inquisitive inhabitant of woodlands, scrub, parks, and gardens. Note the mohawklike crest (except on young males), the rather short bill, and dark gray (adult males) to dingy (immatures and females) underparts. The female Puerto Rican Emerald lacks a crest, is often whiter below, and has a blackish face. The female Blue-headed Hummingbird also lacks a crest plus it has a longer bill and a longer tail that is blue. Calls include a high thin “pit” or “tsit” as well as various high-pitched twitterings.

Smoky Bush-Tyrant
Myiotheretes fumigatus
Dark, medium-sized flycatcher of the Andes from Venezuela to Peru. Almost all chocolate-brown with slightly paler eyebrow and wingbars, and conspicuous cinnamon underwings in flight. Sexes similar. Compare with Streak-throated Bush-Tyrant, which has an orangish belly and streaked throat. Most often found singly in middle to upper levels of forest and edge from around 2,000–3,400 m. Sometimes perches conspicuously.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.