Pygmy Heleia

Heleia squamifrons

Tiny hyperactive ping-pong ball of a bird. Unlike any other Bornean white-eye in appearance; note gray-brown upperparts, yellow-washed underparts, pale gray face, pale eyes, and white-speckled “scaly” forehead. Inhabits submontane and hill forests and forest edge, particularly in scrubby growth and stunted vegetation. Forages at middle and upper levels of forest in flocks, often mixed in with other species. Calls are high and squeaky. Also known as Bornean Ibon.

Identification

The pygmy heleia (Heleia squamifrons), also known as the Bornean ibon, pygmy ibon, and pygmy white-eye, is a species of bird in the white-eye family Zosteropidae.

Taxonomy

Genus: Heleia; Family: Zosteropidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Heleia squamifrons
Authority
(Sharpe, 1892)
Order
Passeriformes
Family
Zosteropidae
Genus
Heleia

Range and habitat

It is endemic to the hill forest and lower montane forest of northern Borneo.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Streamer-tailed Tyrant

Streamer-tailed Tyrant

Gubernetes yetapa

Spectacular flycatcher with a long and deeply forked tail. Grayish overall with a white throat and a black half collar that is continuous with the eye stripe. The wings are black with a cinnamon patch. Females have a slightly shorter tail. Usually found around palm groves, marshes, and grasslands near water. The call is sharp but melodic “djewp,” and during their hilarious noisy duet display, they cheerily raise and lower their head and raise their tail with wings open.

Rivoli's Hummingbird

Rivoli's Hummingbird

Eugenes fulgens

Very large for a hummingbird; size alone separates from many other species. Males are green overall with darker blackish chest and belly. Head appears black until it hits the light and reveals an iridescent purple crown and green throat. Females duller with grayish belly, mottled greenish sides, and speckled gray throat. Separate from Blue-throated Mountain-gem by longer bill, more speckled appearance on underparts, and smaller white tail corners. Used to be called Magnificent Hummingbird, but recently split into Rivoli’s Hummingbird (from southwest U.S. to Nicaragua) and Talamanca Hummingbird (found in mossy cloud forest in Costa Rica and Panama). Visits hummingbird feeders.

Mouse-brown Sunbird

Mouse-brown Sunbird

Anthreptes gabonicus

A sunbird that is closely tied to water, most often encountered in mangroves, farmlands, and along large rivers as far inland as Mali. Gray-brown above and dingy gray-white below with distinctive bright white spectacles and a relatively large, short bill without much of a curve. Could be confused with other plain-colored sunbirds, but note its distinctive white spectacles and close association with large rivers and coastal areas. Calls and song are similar to those of other sunbirds, consisting of short, metallic whistles.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.