Yellow-winged Flatbill
Tolmomyias flavotectus
Small rainforest flycatcher found in lowlands and lower mountain slopes. The broad bill and bright yellow edges to its wing feathers (not crisp wingbars) separate it from most other species. Very similar to Yellow-olive Flycatcher, but eye is dark and head is a deeper shade of gray. Typical song is a series of four or five sharp squeaks. Usually stays high in the trees and often seen with mixed species flocks. Formerly considered a subspecies of Yellow-margined Flycatcher.
Identification
The yellow-winged flatbill (Tolmomyias flavotectus), also known as yellow-winged flycatcher and yellow-margined flatbill, is a species of bird in the tyrant flycatcher family Tyrannidae. It is found in Colombia, Costa Rica, Ecuador, and Panama.
Taxonomy
The yellow-winged flatbill was described by the German ornithologist Ernst Hartert in 1902. He coined the trinomial name Rhynchocyclus megacephala flavotectus and specified the type location as Hacienda Paramba, Imbabura, Ecuador. It was formerly treated as a subspecies of yellow-margined flatbill (Tolmomyias assimilis) which is found to the east of the Andes and has very different vocalization.
- Scientific name
- Tolmomyias flavotectus
- Authority
- (Hartert, EJO, 1902)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Tyrannidae
- Genus
- Tolmomyias
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Rusty-backed Antwren
Formicivora rufa
Small antbird with a long tail. Found in savanna and grasslands with sparse trees and shrubs. Males are richly rufous above and black below with brownish flanks and a white eyebrow, while females have streaking on the face and breast. The song is a long rattle.

Dark-faced Ground-Tyrant
Muscisaxicola maclovianus
Small and rather distinctive terrestrial flycatcher, breeding in the southern Andes at high elevation and migrating north in winter where it can also be found in lowlands. Breeds in open rocky areas, sometimes down to level of open forest. Migrants often in flocks, sometimes a few hundred birds, as on playing fields and beaches. Upperparts relatively dark gray with blackish face mask, and an inconspicuous dark rusty nape patch. Resident Falkland population larger and plainer overall, likely a different species; found on moorland and beaches.

Restless Flycatcher
Myiagra inquieta
A sturdy songbird with fairly long tail and substantial bill. Glossy black above, bright white below. Female may show buffy patch on upper breast. Similar to Paperbark Flycatcher; best identified by range. Inhabits open woodland and wetland areas, usually forages near the ground. Compare Willie Wagtail. Calls loudly with a clear whistled "tui-tui-tui” and an incomparable buzzing scissors-grinder sound.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.