Green-cheeked Parakeet

Pyrrhura molinae

Long-tailed parakeet with a brown crown and green cheeks; depending on the subspecies, the breast is either white or yellow, and the maroon belly patch is often reduced. Found in woodland and gallery forest; usually seen foraging or flying in noisy groups.

Identification

The green-cheeked parakeet is 25 to 26 cm (9.8 to 10 in) long and weighs 62 to 81 g (2.2 to 2.9 oz). The sexes are the same. Adults of the nominate subspecies P. m. molinae are dull brown from forehead to nape and have green cheeks, ashy brown ear coverts, and a creamy white ring of bare skin around the eye. Their upperparts are green. Their chin, throat, and the sides of their neck are a scaly brown and whitish. Their belly is dull reddish and their lower flanks and vent area are green. Their wing is mostly green, with bluish flight feathers. Their tail is dull reddish. Immatures are similar to adults but without the red belly.<p>Subspecies P. m. phoenicura is green on the upper surface of its tail's base. P. m. restricta has a blue collar, a blue tinge on its cheeks, and a smaller red belly patch than the nominate. P. m. hypoxantha has a paler crown and less distinct scaling on the breast than the nominate. P. m. australis is paler than the nominate and has a larger red belly patch. P. m. flavoptera is orange to red at the bend of the wing and on the carpal edge and is otherwise like the nominate.<p>A small number of individuals of P. m. hypoxantha have mostly yellow underparts.

Taxonomy

The green-cheeked parakeet has these six subspecies:<p>Subspecies P. m. hypoxantha was previously known as P. m. sordida and was sometimes treated as a separate species. However, by the principle of priority the older name hypoxantha replaced sordida. The green-cheeked parakeet has also been treated as conspecific with the maroon-bellied parakeet (P. frontalis).<p>The green-cheeked parakeet is most closely related to the maroon-bellied, pearly (P. lepida), and crimson-bellied (P. perlata) parakeets.

Scientific name
Pyrrhura molinae
Authority
(Massena & Souancé, 1854)
Order
Psittaciformes
Family
Psittacidae
Genus
Pyrrhura

Range and habitat

The subspecies of the green-cheeked parakeet are found thus:<p>The green-cheeked parakeet inhabits lowland woodlands and forest (chiefly deciduous), secondary forest, and gallery forest in the lower elevations of the Pantanal and humid subtropical forest as high as 2,000 m (6,600 ft).

Migration
Vertical migration

Behavior

Migration pattern: Vertical migration.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Aberdare Cisticola

Aberdare Cisticola

Cisticola aberdare

A large and relatively colorful cisticola endemic to Kenya, found locally in montane grassland and moorland. The cap and back of the neck are dull rufous with darker streaking, the back is heavily streaked with black, and there is a rufous panel in the wings. As with other cisticolas, habitat and vocalizations are important to identification. Very similar to Stout Cisticola, but has streaking on the back of the neck. The common vocalizations are a quick series of several squeaky notes, and a series of lower liquid notes. 

Dark Chanting-Goshawk

Dark Chanting-Goshawk

Melierax metabates

A tall, long-tailed, slaty-gray hawk with pink-orange legs and bill base. The flight feathers and wing tips are dark on both the upper and under wings, creating a uniformly dark wing pattern in flight. Pairs inhabit broadleaved woodland and well-wooded savanna. Chanting-goshawks give a strong, gull-like “kleeeu” call, hence their name. Dark Chanting-Goshawk always has a gray-barred rump, while other chanting-goshawks are paler, prefer drier habitats, and have unbarred white rumps. Eastern Chanting-Goshawk has yellow skin at the base of the bill. Pale Chanting-Goshawk has pale inner flight feathers and dark wing tips, creating a very contrasting wing pattern.

Golden-breasted Fruiteater

Golden-breasted Fruiteater

Pipreola aureopectus

Chubby, medium-sized bird with green and yellow body, short tail, orange eyes, and small orange bill. Male has black lores and chin, bright yellow throat and chest, and yellow belly with green streaks; female lacks black face and has yellowish underparts with green streaks. Often follows mixed-species flocks or perches quietly in the middle to high levels of the forest. Fairly common in forested habitats from foothills to highlands. Very vocal; listen for a very high-pitched song that starts out descending and then ascends and stops suddenly: “pseEEEeeeeeeeeaaaeeeeEET.” Female distinguished from Handsome Fruiteater by green streaks (not bars) on underparts.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.