Red-necked Avocet

Recurvirostra novaehollandiae

Distinctive shorebird with very long and dramatically up-curved bill, dark red head and neck. In flight shows patches of black on the back, shoulders, and wing-tips. Usually seen on or near water, both on the coast and inland. Wades in shallow water; readily swims in deeper water. It is the only avocet species in Australia.

Identification

The distinguishing feature of the red-necked avocet, and all avocet species, is the distinctive upcurved bill that is used for skimming the surface of water to catch small invertebrates. The adult's head and neck is a rich chestnut brown in colour (from which it derives its name) with a narrow white eye ring and a red-brown iris. The secondary coverts and primary feathers are black and the remainder of the plumage is white. The bill is black and the legs are a pale grey-blue. Both male and female are similar in colouring and size; neither is there seasonal variation in appearance. Juveniles are similar in appearance and difficult to identify once post-juvenile moult has started, the head is sometimes paler and browner that the adults. An average adult red-necked avocet measures 43–45 cm (17–17.5 in) from head to tail, and has a total wingspan of around 75 cm (29.5 in), wing length 22.4–23 cm, tail length 7.9–8.8 cm, and bill length of 8.2–9.5 cm, and weighs around 310 g.<p>The call has been described as a yapping, and flocks in flight making a sound reminiscent of dogs barking.

Taxonomy

The French naturalist Louis Pierre Vieillot described the red-necked avocet in 1816, and it still bears its original name. It is one of four species of avocet that make up the genus Recurvirostra. A 2004 study combining genetics and morphology showed that it was the sister taxon to a lineage that gave rise to the Andean and American avocets.

Scientific name
Recurvirostra novaehollandiae
Authority
Vieillot, 1816
Order
Charadriiformes
Family
Recurvirostridae
Genus
Recurvirostra

Range and habitat

Like many waterbirds found in Australia, the red-necked avocet is highly nomadic, due mainly to the high variation in rainfall, moving around the continent in search of suitable habitat. It has a very wide range in Australia but is comparatively rare on the northern and north-eastern coasts. The birds have a preference for salt or brackish water and are generally found in shallow wetland areas that are either fresh or salt, or on estuarine mudflats. The species is rare in Tasmania and an occasional vagrant to New Zealand.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Hainan Blue Flycatcher

Hainan Blue Flycatcher

Cyornis hainanus

A small flycatcher found in the midstory of both wooded and bamboo forests in lowland and hill regions. In much of range, male is dazzling sapphire-blue with a dirty-white belly; lack of other markings or warm coloration distinguishes it from other flycatchers. In western parts of the range (formerly treated as a subspecies of Blue-throated Flycatcher), males have an orange upper breast and “notch” in the otherwise blue lower throat. Female is brown with a pale orange throat and chest. Often joins mixed flocks. Song is a short but pleasant and generally descending high-pitched series, typically incorporating whistled and trilled phrases. Call is sharp “tsik-tsik-tsik”, akin to scissors snipping.

Malayan Banded-Pitta

Malayan Banded-Pitta

Hydrornis irena

Broad red-orange eyestripe glows like lava on this shy, jewel-like bird. Male has deep blue underparts with thin tiger-like barring on the sides of the chest. Female is pale below with fine dark barring. Forages quietly on the floor of dense lowland forests. Most common calls are a quiet roar and a short, descending “pr-r-r-r-r”.

Toucan Barbet

Toucan Barbet

Semnornis ramphastinus

A spectacular and iconic cloud forest bird of northwestern Ecuador and western Colombia. Note gray throat, red breast and belly, black cap, thick white stripe behind eye, and stout, yellow bill tipped with black. Nothing remotely similar occurs in range. Usually found in pairs in the forest canopy, often with mixed-species flocks. Eats large insects as well as fruit; visits feeders. Song duet is a characteristic sound of the region. Male and female simultaneously give a long series of nasal toots at slightly different pitch and pace, so that sometimes the notes overlap.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.