Sooty Antbird

Hafferia fortis

Large, chunky antbird. Male is uniformly sooty black with pale blue skin around the eye. Female is warm dark brown above and gray below, and also has blue skin around the eye. Occurs in pairs in the understory of mature lowland forest in the Amazon basin, east of the Andes. Can be seen in the vicinity of army ant swarms. Look for the tail being pumped down and raised slowly up.

Identification

The sooty antbird (Hafferia fortis) is a species of bird in subfamily Thamnophilinae of family Thamnophilidae, the "typical antbirds". It is found in Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, and Peru.

Taxonomy

Genus: Hafferia; Family: Thamnophilidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Hafferia fortis
Authority
(Sclater, PL & Salvin, 1868)
Order
Passeriformes
Family
Thamnophilidae
Genus
Hafferia

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Chatham Islands Parakeet

Chatham Islands Parakeet

Cyanoramphus forbesi

Medium-sized bright green parakeet mainly restricted to Mangere and Little Mangere Islands on the Chatham Islands of New Zealand. Note distinctive yellow crown above a red forehead. Due to hybridization with Red-crowned Parakeet, some birds have red extending to and beyond the eye and a crown that varies from yellow-orange to orange-red. Males are larger than females. Will feed out in the open on flowering flax as well as in forest habitats. Commonly seen on the ground, scratching the surface like a chicken. Chatters quietly while feeding and often calls in flight. Forms small flocks in autumn and winter. Red-crowned Parakeet is present in the same habitat but lacks yellow on crown and has an obvious red band extending to, and beyond, the eye.

Pigeon Guillemot

Pigeon Guillemot

Cepphus columba

Small jet-black seabird of coastal areas of the Pacific. Breeding plumage is black with bold white wing patch and bright red legs. Plumage changes dramatically in winter to whitish overall with dusky markings on body and black wingtips. Often found in shallower coastal waters than other alcids and regularly seen from shore. Dives to hunt for fish and invertebrates. Nests in crevice or burrow in a cliff or around large rocks.

Sulawesi Serpent-Eagle

Sulawesi Serpent-Eagle

Spilornis rufipectus

A large, broad-winged dark raptor. Adults show a short crest, a blackish head with yellow facial skin, a chocolate-brown back, and rust-colored underparts with extensive white speckling. In flight appears blackish with a conspicuous single broad white bar on the rear of the wings and tail. Immatures pale, with dark mask, boldly streaked underparts, and dark chocolate upperside. In flight, note extensive dark markings on underwings. Inhabits forests, edges, rice paddies, and sparsely wooded areas from lowlands to mountains. Confined to Sulawesi and the Banggai and Sula Islands. Speckled rusty underside identifies perched adults, dark mask perched immatures. In flight, distinguished from all other local raptors by white bar on rear wing and tail of adults, and by bold streaking below in immatures. Gives strident “kew” calls, sometimes with inflection: “kew-di-lew.”

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.