Short-tailed Albatross
Phoebastria albatrus
Gradually increasing after near extinction in the 20th century but still the rarest of the three North Pacific albatross species. Adult is striking: white overall, with dark wings, white upperwing coverts, a rich yellow nape, and bright pink bill. Juvenile blackish brown with pink bill; young birds attain increasing amounts of white in plumage as they age. Forages over a large pelagic range but sometimes seen from shore.
Identification
The short-tailed albatross is a medium-sized albatross, with a wingspan of 215 to 230 cm (85–91 in), a length of 84 to 94 cm (33–37 in) and a body weight that can be 4.3 to 8.5 kg (9.5–18.7 lb). Among standard measurements, the bill is 12.7–15.2 cm (5.0–6.0 in) long, the tail is 14–15.2 cm (5.5–6.0 in) long, the tarsus around 10 cm (3.9 in) and the wing chord 51 cm (20 in). Its plumage as an adult is overall white with black flight feathers, some coverts, as well as a black terminal bar on its tail. It has a yellow-stained nape and crown. Its bill is large and pink; however, older birds will gain a blue tip. The juveniles are an all-over brown colour, and they will whiten as they mature, in about 10 to 20 years. It can be distinguished from the other two species of albatross in its range, the Laysan albatross and the black-footed albatross by its larger size and its pink bill (with a bluish tip), as well as details of its plumage. Contrary to its name its tail is no shorter than that of the Laysan or black-footed, and is actually longer than that of the other member of the genus Phoebastria, the waved albatross.
Taxonomy
Short-tailed albatrosses are a type of albatross that belong to the family Diomedeidae, order Procellariiformes, along with shearwaters, fulmars, storm petrels, and diving petrels. They share certain identifying features. First, they have nasal passages that attach to the upper bill called naricorns. Although the nostrils on the albatross are on the sides of the bill. The bills of Procellariiformes are also unique in that they are split into between seven and nine horny plates. Finally, they produce a stomach oil made up of wax esters and triglycerides that is stored in the proventriculus. This is used against predators as well as an energy rich food source for chicks and for the adults during their long flights. They also have a salt gland which is situated above the nasal passage helping desalinate their bodies, as an adaptation to the high amount of ocean water they imbibe. It excretes a high saline solution from their nose.<p>The species is divided into two major clades/populations, one of which exclusively breeds on Tori-shima, and the other breeds primarily on the Senkaku Islands with a small number on Tori-shima. These two populations are genetically, morphologically, and behaviourally distinct, preferring to mate with their own kind, and as such it has been argued by some authors that they should be classified as two separate cryptic species.
- Scientific name
- Phoebastria albatrus
- Authority
- (Pallas, 1769)
- Order
- Procellariiformes
- Family
- Diomedeidae
- Genus
- Phoebastria
Range and habitat
Short-tailed albatrosses now nest on four islands, with the majority of birds nesting on Tori-shima, and almost all of the rest on Minami-kojima in the Senkaku Islands. A female-female pair began nesting on Kure in the late 2000s. A chick hatched on 14 January 2011 on Midway. Both Midway and Kure are in the Northwestern Hawaiian Islands. In 2012 a pair began incubating an egg on Muko-jima, in the Bonin Islands, Japan. During non-breeding season they range across the North Pacific, with the males and juveniles gathering in the Bering Sea, and the females feeding off the coast of Japan and eastern Russia. They can also be found as far east as California. In fact, the short-tailed albatross is seen on a number of the United States' state endangered species lists including Washington.<p>The species has been extirpated as a breeder from Kita-no-shima, Enewetak Atoll, Kobishi, and the Bonin Islands (Nishino Shima, Yomejima, and (until recently) Mukojima). It also formerly bred on Bermuda during the Pleistocene.
- Breeding range
- PO : Minami-Kojima (Senkaku Is., sw of Okinawa), Tori-shima (s Izu Is.), a few on Yome-jima (Ogasawara=Bonin Is.; se of Japan) and Midway Atoll (Northwestern Hawaiian Is.)
- Non-breeding range
- North Pacific from Bering Sea to Tropic of Cancer
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.