Tumbes Pewee

Contopus punensis

Small flycatcher found in dry and semi-humid forest in western Ecuador and western Peru. It is mostly gray with pale wingbars and a small crest. Some birds show a small amount of yellow on the belly. Prefers drier habitats than Eastern Wood-Pewee and Western Wood-Pewee, and only rarely found together with them. Tropical Pewee has shorter wings, a longer tail, and may show a faint spot between the eye and bill. Voice is very distinctive. Typical song in most of its range is a clear, whistled “pee, wee”; occasionally more notes are given. In the Marañón Valley it gives a different “chee-wit” or “chee-chee-widit”. Often encountered on an exposed branch, from which it makes regular sallies to hunt insects. It may return to the same perch repeatedly. Formerly considered a subspecies of Tropical Pewee.

Identification

The Tumbes pewee or western tropical pewee (Contopus punensis) is a passerine bird in the family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is found in Ecuador and Peru.

Taxonomy

Genus: Contopus; Family: Tyrannidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Contopus punensis
Authority
Lawrence, 1869
Order
Passeriformes
Family
Tyrannidae
Genus
Contopus

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Speckle-breasted Wren

Speckle-breasted Wren

Pheugopedius sclateri

A distinctive medium-sized wren found from central Colombia to northwestern Peru. Occurs from sea level to around 1,600 m, locally higher. Warm brown above with a white eyebrow, streaked black-and-white face, and black spotting on breast. Tail and undertail coverts have strong barring. Pairs are found in the dense understory of scrubby woodland and edges. Listen for the loud sweet song phrases and the distinctive call, like running your finger up a comb.

Resplendent Quetzal

Resplendent Quetzal

Pharomachrus mocinno

Large, spectacular trogon of humid evergreen and pine-evergreen forest in the mountains of southern Mexico and Central America. It is the national bird (and lends its name to the currency) of Guatemala. Usually rather shy, but can be found feeding quietly at fruiting trees. Male is unmistakable with long emerald plumes flowing out behind in flight or blowing in the wind when perched. On females, note large size, grayish head, gray bill, and greatly reduced jagged plumes on the side of the breast.

Masatierra Petrel

Masatierra Petrel

Pterodroma defilippiana

Small but rather stocky and stout-billed petrel of subtropical eastern Pacific and Humboldt Current; not seen from mainland. One of several similar species, Masatierra is best identified by gray head and collar at sides of neck, rather stout bill, and plain grayish tail without a black tip. Much smaller than Juan Fernandez Petrel with quick wheeling flight unlike more easy and less hurried-looking flight of Juan. Also compare with Stejneger’s and Cook’s Petrels.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.