Red-faced Liocichla
Liocichla phoenicea
Brightly-colored medium-sized laughingthrush. Brownish overall with a sooty-black eyebrow and bright red face and wing panel. Shy and difficult to see; moves through dense undergrowth of tropical broadleaf forest singly, in pairs, or in flocks (sometimes with other species). Song is a short but beautiful bout of whistles and warbling: “chew-cho-chew-cheuuwee.” Also gives loud buzzy and rattling notes when foraging.
Identification
The red-faced liocichla (Liocichla phoenicea) is a species of bird in the family Leiothrichidae.
Taxonomy
Genus: Liocichla; Family: Leiothrichidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Liocichla phoenicea
- Authority
- (Gould, 1837)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Leiothrichidae
- Genus
- Liocichla
Range and habitat
L. phoenicea is found in Bangladesh, Bhutan, Myanmar, Northeast India, Nepal and western Yunnan. Its natural habitat is subtropical or tropical moist, montane forests. When foraging, it moves through the dense undergrowth of tropical broad-leaf forest in pairs, or in flocks with or without other species.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.